Обновената звездна зала във варненската обсерваторияНиколай Коперник“ бе открита официално

...
Обновената звездна зала във варненската обсерваторияНиколай Коперник“ бе открита официално
Коментари Харесай

Откриха обновения планетариум на варненската обсерватория

Обновената звездна зала във варненската обсерватория„ Николай Коперник “ бе открита публично през днешния ден. Ремонтът бе осъществен със средства, обезпечени от Община Варна, в размер на 40 000 лева



" Това е доста дълго чакан миг за Варна, за варненци и за цяла България, тъй като нашият Планетариум се посещава от посетители от цялата страна и от над 30 страни ", показа шефът на обсерваторията Свежина Димитрова. Тя благодари на кмета и на общинската администрация за поддръжката, както и на някогашния учебен министър Красимир Вълчев поради основаването на стратегия за възобновяване на планетариумите в страната.

" Поздравявам целия екип на Народната астрономическа обсерватория с планетариум „ Николай Коперник ”, който основава чудесно готови деца в областта на астрономията, математиката, естествените науки и е част от идеята Варна – Град на Знанието! Прекрасно е, че толкоз младежи имат интерес към Космоса, към задачите на Луната и колонизирането на Марс ", съобщи кметът Иван Портних. Той добави, че е подготвен да поддържа всяка самодейност, обвързвана с развиването на опциите на обсерваторията, в това число приемане на домакинство на самодейността „ Ало, Космос! Говори България “ на Атлантическия клуб.

 През 2023 година Обсерваторията ще празнува 550 години от рождението на Николай Коперник, 55 години от основаването си и 60 години от основаването на първия кръжок по астрономия в морската столица.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР