Обмяната на снимки, текстове, музика и друго съдържание чрез квантов

...
Обмяната на снимки, текстове, музика и друго съдържание чрез квантов
Коментари Харесай

Датчани телепортираха информация между два чипа

Обмяната на фотоси, текстове, музика и друго наличие посредством квантов интернет е все по-близко, тъй като учените за първи път съумяха да „ телепортират “ информация сред два чипа, които не са свързани по никакъв метод.
Съвременните физици мечтаят да създадат квантови компютри, които могат да решат проблеми, които в този момент са комплицирани даже и за най-мощните суперкомпютри, само че основаването им изисква от тях да се научат по какъв начин да се оправят с квантовите частици, които са по-малки от атомите.

Учени от Бристолския университет и Техническия университет в Дания сътвориха устройства на равнище чип, които могат да манипулират обособени частици светлина с помощта на квантовата физика. Цялото изследване е оповестено в списанието Nature Physics. В един опит откривателите съумяха да показват за първи път „ квантова телепортация на информация “ сред две устройства, употребявайки развой, прочут като „ квантова мрежа “. Това е събитие, което се случва, когато двойки или групи частици са в такова положение на взаимоотношение, че смяна в едната значи смяна в другата парченце, а дистанцията сред тях е без значение.

" Успяхме да демонстрираме висококачествена квантова мрежова връзка сред два чипа в лаборатория, в която фотоните и на двата чипа споделят едно и също квантово положение ", сподели съавторът на изследването Дан Левин. Научният екип е имал 91 % успеваемост на „ телепортирането “ на частиците, което е доста добър резултат.

Способността за определяне и поддържане на надеждни квантови схеми е от основно значение за основаването на по-сложни устройства и квантови информационни системи и мрежи, които биха могли да споделят с стандартната електроника.

Квантовият компютър е устройство, основано на квантовата физика. Обикновеният компютър работи с битове информация 0 или 1. Квантовият компютър има по-променлива, недвоична еднаквост - при него с изключение на 0 и 1 може да има суперпозиция - композиция от 0 и 1, т.е. при него се включва и несигурност. Накратко - в случай че класическият компютър прави едно пресмятане, то квантовият може да прави и вариации на това пресмятане. Квантовите битове се назовават кюбити и физическите системи, реализиращи кюбити, могат да бъдат атоми, йони, фотони или електрони, имащи две квантови положения.

През 2015 година интернационален екип учени съумя да извърши квантово предаване по оптично влакно на повече от 100 км. През септември м.г. Гугъл заяви за основаването на най-мощния квантов компютър в света, който е с изчислителни благоприятни условия, неведнъж надвишаващи тези на актуалните суперкомпютри. Тогава Google съобщи за създаването си в теоретичен отчет, публикуван на уеб страницата на НАСА, само че скоро по-късно информацията бе отстранена от платформата. В този документ Google информираше, че негови научни сътрудници са съумели да конструират процесор, който единствено за 3 минути и 20 секунди е направил калкулации, непостижими за други сходни устройства.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР