Областният управител се обяви против подготвено за гласуване проекторешение в

...
Областният управител се обяви против подготвено за гласуване проекторешение в
Коментари Харесай

Апетити за Белодробна гонят украинци от „Втори дом“

Областният шеф се разгласи срещу квалифицирано за гласоподаване проекторешение в Общинския съвет

Старешините от Кауза България – също срещу

Категорично правя възражение против опитите украинските бежанци да бъдат изгонени от „ Втори дом “, съобщи регионалният шеф Ангел Стоев.

На 14.12.2022 година е импортирано предложение от Кмета на Община Пловдив Здравко Димитров до Общински съвет – Пловдив за взимане на решение за основаване безплатно право на градеж за създаване на Здравен комплекс на територията на някогашната Белодробна болница, както и за основаване на безплатно право на прилагане върху парцели – частна общинска благосъстоятелност в двора на парцела.

Както е известно, след реновиране и реорганизация на постройката на болничното заведение,  тя се трансформира в дом за стотици украински бежанци.

С  волята, финансовата поддръжка и съпричастността на донори, доброволци и неправителствени организации се сътвориха условия за заслон и сигурност на хора, които бягат от една ужасна война.

Само преди по-малко от месец кметът Здравко Димитров заявява, че постройката ще продължи да се употребява от фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “ за времето до привършване на войната.

С сходно предложение до общинските съветници обаче не се подсигурява по какъвто и да е метод оставането им там.

Подчертавам, че не съм срещу капиталовото желание, само че изрично правя възражение против опитите украинските бежанци да изгубят своя „ Втори дом “, безапелационен е Стоев.

Апелирам Общински съвет – Пловдив да вземе решение, в което категорично и ясно да попадат гаранции за оставане на бедстващите хора в постройката на някогашната Белодробна болница до привършване на военните дейности и до възобновяване на Украйна.

Катерогично срещу учредяването на безплатно право на градеж се оповестиха и съветниците от Кауза България.

Ето позицията им:

„ КАУЗА БЪЛГАРИЯ “ не може да поддържа предлагането за основаване на безплатно право на градеж и безплатно право на прилагане на парцели общинска благосъстоятелност в някогашната Белодробна болница в този му тип.

Там сега са настанени 150 украински бежанци, от които 60 деца. Само за половин година донори и живущи съумяха да трансфорат мястото, което се разрушаваше в продължение на 7 години, в собствен втори дом. Място, в което да живеят, да гледат децата си и да одобряват за несъмнено леговище в обстановката, в която са изпаднали.

Днес сме изправени пред значимото решение дали да отнемем спокойствието, сигурността и вярата на тези хора  или да предоставим рушащия се парцел за прилагане на частен вложител. Не можем да допуснем стотици украински бежанци да бъдат оставени на улицата в най-студените зимни месеци, изключително след напъните, които Наталия Елис и доброволците, зам.-кметът Георги Титюков, като началник на Кризисния щаб на бежанците и общинските предприятия „ Жилфонд “, „ Чистота “ и други поставиха за превръщането на тази занемарена постройка във втори дом –  топло, несъмнено и уютно място за живот.

В тази връзка, групата общински съветници от „ Кауза България “, ще създадем следното предложение за изменение и допълнение на плана за решение на идната сесия:

Създава нова точка 5, която гласи:

„ Настоящото решението влиза в действие след привършване на военните дейности в Украйна. “
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР