Областният управител проф. направи изявление, след издаването на нея заповед

...
Областният управител проф. направи изявление, след издаването на нея заповед
Коментари Харесай

Областният управител: Зазимяването на плажовете трябва да се извършва по най-щадящ начин

Областният шеф проф. направи изказване, след издаването на нея заповед, с която се не разрешава построяването на защитни насипи по плажните линии.

" Издадената от мен заповед е в осъществяване на функционалностите ми, в качеството на регионален шеф, на координиращ работата на органите на изпълнителната власт и техните администрации на територията на региона по повод провеждането на държавната политика по запазване на околната среда според Закона за запазване на околната среда. Посочените в заповедта органи и техните администрации са с пълномощия, открити в закона за реализиране на прелиминарен, настоящ и следващ надзор по отношение на опазването на морските плажове и крайбрежната плажна линия.

В тази връзка и поради постъпилите сигнали от жители за нерегламентирани действия на териториите на крайбрежната плажна линия и морските плажове, обръщам внимание, че всички действия по зазимяване и освобождение на разположените такъми, обслужващи летния сезон, в териториите на стопанисваните плажове, както и за всички останали плажове, и крайбрежната плажна линия в целокупност, следва да се правят при прецизно съблюдаване на законодателството и в границите на позволените за осъществяване действия.

Създаването на укрепителни и други защитни уреди, включително обособяването, построяването или оформянето на диги, насипи и други сходни, следва да е съобразено със законово разрешеното (като действия, като употребявани материали – с открит генезис и като тип средства за осъществяването им).

Следва да не се позволява разваляне целостта на пясъчната повърхнина, лишаване, разбъркване или пренасяне на количества пясъчни маси в границите на морските плажове или отвън техните граници. Същото се отнася и за пясъчните маси, представляващи част от крайбрежната плажна линия или част от директно прилежащото до нея морско дъно. Подобни дейности, когато не са категорично позволени, са в нарушаване на екологичното законодателство и съставляват най-чест мотив за паника у жителите и обществеността, предмет на сигнали.

Зазимяването на стопанисваните плажни територии и изобщо преградните уреди с оглед зимните условия, следва да се правят по допустимо най-щадящ територията на плажовете и на крайбрежната плажна линия метод, без използването на механизирани средства и друга непозволена техника, поради възбраните, открити в законодателството.

Благодаря на жителите, че алармират регионалния шеф, както и за дейната позиция. За това, че са конструктивен коректив на локалната и държавна власт. Реагирайки навреме на подаваните сигнали, институциите са гаранция, че дейностите, в тази ситуация по отношение на морските плажове и крайбрежната плажна линия, ще се правят според написаните в закона разпореждания.

Считам, че това е методът да се върне още веднъж доверието на обществото в работата и компетенциите на държавните контролни органи и бизнеса “.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР