Областният управител на Сливен инж.Маринчо Христов откри местната конференция по

...
Областният управител на Сливен инж.Маринчо Христов откри местната конференция по
Коментари Харесай

Областният управител на Сливен откри конференция по проекта “Европа на Балканите: Общо бъдеще”

Областният шеф на Сливен инж.Маринчо Христов откри локалната конференция по плана „ Европа на Балканите: Общо бъдеще “, която се състоя на 8 февруари в Националния пресклуб на Българската телеграфна организация (БТА) в Сливен. Проектът се извършва от Българска телеграфна агенция с поддръжката на Европейската комисия и надгражда към този момент осъществения план " Европа в България: Общо бъдеще " и в него взеха присъединяване още кметът на Община Сливен Стефан Радев, заместник-кметът по икономическото развиване в община Сливен Стоян Марков, шефът на Регионалния исторически музей (РИМ) „ Д-р Симеон Табаков “ доцент доктор Николай Сираков, Доброслав Иванов, публицист и почетен член на Националното сдружение „ Традиция, както и Дора Куршумова от " Обществен дарителски фонд Сливен ".

Областният шеф показа основните за област Сливен планове заложени в новата интегрирана териториална тактика за развиване на Югоизточния регион за обмисляне. Изграждане на индустриална зона Сливен – Ямбол, четирилентов път сред двата прилежащи града, нова пътна връзка за автомагистрала „ Тракия “ край Кермен, обходен път Юг, свързващ Сливен и Елхово, рационализация на железопътната линия Казанлък – Сливен- Зимница, които са част от тях.

В предходния програмен интервал 2014 – 2020 година в Сливенска област Европа е вложила голям размер от средства. Реализирани са 1288 плана за близо 520 млн. лева, като безвъзмездното европейско финансиране е съвсем 374 млн. лв..

" Кохезионната политика има извънредно значимо значение за интелигентния, резистентен и приобщаващ напредък, както и намаляването на разликите сред районите " акцентира регионалният шеф.

Част от плановете са сполучливо завършили, а други не престават да се извършват и към днешна дата.

„ Тези планове имат доста значим принос за възстановяване на качеството на живот на хората в региона – възстановяване на заетостта, на грижата за възрастните хора, разпространение на културното завещание, историческите забележителности, туризма, поддръжка за бизнеса и екологията в района “, съобщи още Христов.

Кметът на Община Сливен Стефан Радев сподели, че сега се извършва най-всеобхватния план в страната по оперативната стратегия „ Региони в напредък “ и Фонда за устойчиви градове, “Това е интегрираният план за развиване на туризма и възстановяване на културната и историческата инфраструктура. В него са включени максимален брой обекти по отношение на другите планове, като измежду тях са четири от национално значение ” уточни още той.

Обновяват се къщата музей на Хаджи Димитър, къщата музей на Добри Чинтулов, къщата музей на сливенския обичай и първата текстилна фабрика на Балканите, издигната преди 190 години от Добри Желязков. Извършва се и ремонт на въжения въжен превоз към Карандила, който е един от дребното в страната и тази година се навършват 50 години от стартирането му в употреба. По същия план се обновява късноантичната и средновековна цитадела „ Туида “, ще бъде построен и Туристически културно-информационен център, уточни кметът.

По думите му Община Сливен продължава да извършва и един от най-големите в страната планове „ Топъл обяд “. По него се дава гратис хранене за 1400 поданици на общината в 43 обитаеми места.

Над 65 млн. са вложени в община Сливен по другите европейски стратегии през интервала 2014 – 2020 година, напомни кметът. Реализирани са доста значими за развиването на общината планове. Изцяло освежен е градският превоз – с нови рейсове, електробуси и тролейбуси, построена е веломрежа в града. Подобрена е градската среда – построени са новия парк „ Асеновец “ и редица детски и спортни площадки в сливенските квартали.

С европейски средства са издигнати и изцяло оборудвани четири нови здания, предоставящи обществени услуги – Център за грижа за лица с психологични разстройства, Кризисен център, Център за грижа за лица с умствена назадничавост и Център за бездомни. Подобрена е и просветителната инфраструктура, като са осъществени съществени поправки на четири детски градини в Сливен, добави Радев.

Към момента към този момент са утвърдени първите планове по Националния проект за възобновяване и резистентност. От 81 планови оферти, готови с административната и финансова поддръжка на Общината, 16 са утвърдени и тези жилищни здания ще бъдат санирани по националната стратегия. Останалите блокове, без един, са в авариен лист.

Управителят на Областния информативен център (ОИЦ) Весела Омайникова показа информация, съгласно която В осъществяване на кохезионната политика за двата програмни интервала от 2007 до 2020 година в област Сливен са осъществени 1303 плана на обща стойност над 578 млн. лева, като от тях безплатна финансова помощ по европейски стратегии е над 425 млн. лв.. С най-вече привлечени средства в района се открояват стратегиите „ Околна среда “, „ Иновации и конкурентоспособност “ и „ Региони в напредък “.

Към момента по Оперативна програма „ Околна среда “ се извършват два огромни плана. Единият е на ВиК Сливен за реорганизация на водоснабдителната и канализационна инфраструктура на стойност 131 млн. лева, който би трябвало да завърши до 31 май тази година. Другият план е за възстановяване качеството на атмосферния въздух на стойност над 13 млн. лв.. През интервала 2014 – 2020 година по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ в област Сливен плановете са на обща стойност над 55 млн. лева, от които повече от 34 млн. лв. са безплатна финансова помощ.

През новия програмен интервал 2021 – 2027 година и четирите общини в област Сливен извършват планове за обезпечаване на топъл обяд на нуждаещи се. Общата безплатна финансова помощ по тях е над 10,6 млн.лева. Близо 7,4 млн. лева са плановете по програмата „ Развитие на човешките запаси “. По Националния проект за възобновяване и резистентност в Сливенска област се извършват планове за над 23,1 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ по тях е над 16,6 млн. лв..

През новия програмен интервал мрежата от 27 регионални осведомителни центрове (ОИЦ) в страната уголемява активността си. Освен за опциите за финансиране по европейските стратегии, те дават и информация за ограниченията за енергийна успеваемост по Националния проект за възобновяване и резистентност. „ Така че жителите в цялата страна да имат еднакъв достъп до информация за европейско финансиране и да се обезпечи гласност и бистрота на целия развой “, уточни още шефът на ОИЦ – Сливен Весела Омайникова.

„ Един от най-мащабните ни планове, обвързван с възстановяване на туристическата и културно-историческа инфраструктура в Сливен, е Интегрираният план за развиване на туризма, почнал през 2019 година, съобщи заместник-кметът по икономическото развиване в община Сливен Стоян Марков. Това е първият план от тази стратегия с най-вече национални обекти – общо осем, включени за ремонт и консервация и съоръжение.

Партньори по плана са Регионалният исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “ и общинското дружество „ Пътнически транспорти “. Заложените действия са за възобновяване и консервация на обекти и недвижими културни полезности с категория " национално значение " и включват осем значими обекта – Първа българска текстилна фабрика, къщи музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и Сливенски обичай, античната цитадела " Туида " и други Започна и главен ремонт на въжената линия до местността Карандила.

Предвижда се още цифровизация и виртуално показване на обектите, както и създаване на туристически културно-информационен център. Закупено е съвременно обзавеждане и съоръжение за тези обекти, заложено е още основаване на цифрова карта на всички забележителности на Сливен и общината от региона на архитектурата, исторически и естествени обекти. Към сегашния миг са завършили строително-монтажните работи и консервацията и следва въвеждането в употреба на къщите музеи.

В първата държавна текстилна фабрика сега се правят строителни действия, като обектът е от над 3500 кв. метра. Тя ще бъде превърната в музеен комплекс. Приключил е и настоящият ремонт на цитадела „ Туида “, където към този момент има актуализирана сцена и амфитеатър, актуализирани алеи, осветяване, паркинг. Там ще бъде експонирана така наречен Къща на виното с енотека, включваща виновност от всички производители в Сливенско.

Продължава главният ремонт на лифта, като се чака дейностите да завършат през месец май тази година. „ Надяваме се за петдесетгодишнината от стартирането му в употреба да дадем опция да работи още толкоз време, тъй като той е може би единственият в страната, който за толкоз години не е спирал да работи “, сподели Стоян Марков. Ще бъде изработен специфичен електронен справочник за всички туристически и културно-исторически обекти в Сливен, който с изключение на информация за обектите, на рекламни „ тотеми “ ще се популяризират идните събития там. Дигитализацията е заложена като част от дейностите, които ще изпълнят Регионалния исторически музей и Художествената изложба като сътрудници на общината.

Благодарение този план Сливен към този момент ще има съвременни и европейски музеи. В тях ще се заложи на цифровизация и интерактивното показване на експозициите, с цел да са съответни на новото време и да притеглят от ден на ден младежи, сподели шефът на Регионалния исторически музей (РИМ) „ Д-р Симеон Табаков “ в Сливен доцент доктор Николай Сираков.

В обновяваните сега музейни обекти ще има също обособени зали за работа с деца и изнесени образователни часове. „ Нашият акцент е да притеглим младите, учениците, да станат в действителност другари на музеите. И ние да излезем от това шаблонно и клиширано състояние, в което бяха музеите – едни статични, старомодни и скучни здания. Искаме да бъдем в действителност атрактивни и на това най-много залагаме “, добави доцент Сираков.

Проектът за възобновяване на музеите в Сливен е извънредно значим, защото в последните 40 години в тях не са правени толкоз огромни поправки, акцентира доцент Сираков. „ Особено къщите музеи плачеха за подобен ремонт, а с помощта на плана получиха напълно нов тип “.

Обновената къща-музей на Хаджи Димитър се чака да бъде открита публично на 10 май, когато се навършват 184 години от рождението на войводата.

Местната власт и културните институции в Сливен си сътрудничат с цивилен организации

За значимостта на плана и съдействието на локалната власт, културните институти и гражданските организации в сходни начинания с културно-историческо значение, своето мнение показаха Доброслав Иванов, публицист и почетен член на Националното сдружение „ Традиция “, и Дора Куршумова от " Обществен дарителски фонд Сливен ".

„ Къщата музей „ Хаджи Димитър “ е едно от местата, където духът на Сливен е толкоз добре емфатичен, чест прави на желанието на музейното управление да раздвижи това, което съставляват музейните обекти, уточни Доброслав Иванов. Това са освен места, които би трябвало да правят научна активност с другите годишници, които издават, с разнообразни публикации, монографии и така нататък, само че и да се извърнат към хората, тъй че да бъдат средища на събития. Това, което направи общината с този план, е нещо доста значимо и ще бъде тъпо, в случай че не продължи да се развива. Необходима е синергия сред институциите и патриотични, родолюбиви организации, които могат да активизират локалната общественост в една по-атрактивна, интерактивна среда, където да има висок интерес. “ Той посочи, че задача на всички, които работят в областта на културата е по едно и също време да привлекат младите и да създадат туристическите направления по-атрактивни, както и да привлекат туристи от страната и чужбина. Иванов насочи рекомендации към Общината, свързани с атрактивни събития, с които да се разнообразят съществуващи фестивали и събори, като да вземем за пример локални кулинарни специалитети и други

„ Причините да бъде посетен Сливен са най-малко хиляда, като в самодейността „ Сто аргументи да посетите Сливенския край “ са обвързани с известното название „ Градът на стоте войводи “, сподели Дора Куршумова, която посочи напъните на неправителствената организация и Община Сливен да разпространяват града и покрайнините. Тя предложи да се употребява опита им при организирането на фестивали, работата с деца и други Сред предложенията са още разпространение на локални ястия и виновност, каквито са събрани от Фонда в „ Пътеводител на виното в Сливенския край “ и „ Атлас на традициите в Сливенския край “.

Началото на поредицата от конференции по плана " Европа на Балканите: Общо бъдеще " бе обещано на 20 декември предходната година в София. Последваха конгреси в Русе, Букурещ, Разград, Силистра, Габрово, Бургас и Сливен. До август 2024 година Българска телеграфна агенция ще провежда конференции в градовете Благоевград, Варна, Видин, Враца, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Самоков, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Одрин, Скопие и Солун.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР