Областният съвет по превенция на домашното насилие в област Хасково

...
Областният съвет по превенция на домашното насилие в област Хасково
Коментари Харесай

В Хасково се проведе Областен съвет по превенция на домашното насилие

Областният съвет по предварителна защита на домашното принуждение в област Хасково организира съвещание, проведено от Областна администрация – Хасково и фондация „ Х&Д Джендър вероятности “. В него се включиха участници от разнообразни неправителствени организации, юристи, обществени центрове, представители на ОД Министерство на вътрешните работи – Хасково, Районен съд – Хасково, Районна прокуратура – Хасково, на Регионалното ръководство на образованието, Община Хасково и други

Областният съвет се основава към Координационния механизъм за поддръжка на жертви на домашно принуждение в област Хасково, който се сътвори по изпълнен неотдавна план на фондация „ Х&Д Джендър вероятности “, уточни регионалният шеф на Хасково Катя Панева. С нейна заповед, след приключването на плана Областният съвет по предварителна защита на домашното принуждение става непрекъснато настоящ орган.

Днес ни сплотява Координационният механизъм, който стартирахме като концепция още преди две години и при започване на тази завършихме начинанието. Такъв механизъм към този момент е реалност в област Хасково, която е една от първите, прилагащи го в страната, съобщи при откриването на срещата Петя Петкова, шеф на фондация „ Х&Д Джендър вероятности “.

Доскоро тематиката за домашното принуждение бе табу, само че нещата започнаха радикално да се трансформират. Това става с помощта на взаимоотношението сред институциите и не на последно място в учебната среда, разяснява регионалният шеф на Хасково Катя Панева.

Въпреки пандемията или може би поради нея, три пъти за предходната година се усили броят на хората, търсещи помощ от нас. От началото на тази досега сме създали 167 социално-психологически и юридически съвещания. Потърсили са ни 72 индивида в приемните ни в Хасково, Димитровград и Свиленград. Подготвили сме 35 молби за отбрана към съответните съдилища. От началото на месец април до миг се следи растеж на търсещите помощ в консултативните ни центрове, съобщи Антония Филева-юрист във фондацията. Освен от региона, помощ при нас търсят и потърпевши от домашно принуждение и от други елементи на страната, защото повече от 10 годиниорганизацията ни е член на „ Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола “, добави госпожа Филева.

На срещата бе очебийно, че от доста години задачата е всички услуги да се управляват от един център. Амбицията е хората, които търсят помощ, да не се постанова да вървят от институция на институция и да се почувстват предпазени, с цел да продължат да го вършат.

Председател на основания Областен съвет по предварителна защита на домашното принуждение в област Хасково е институцията на регионалния шеф. Заместник-председатели са шефът на дирекция „ Административно-правно обслужване, финанси и ръководство на собствеността към Областна администрация – Хасково, както и представител от фондация „ Х&Д Джендър вероятности “. Членове на Областния съвет към Координационния механизъм са представители на организации и институции, подкрепили самодейността. Форматът е отворен и ще бъде допълнен с представители на разнообразни държавни и общински институции, директно свързани с тематиката.

На днешното съвещание се разискаха съответни случаи на домашно принуждение от последните 6 месеца, като бяха коментирани дейности за възстановяване на взаимоотношението сред сътрудниците за позитивно привършване на въпросите. Обсъдиха се още процедурата за работа на Координационния механизъм, идни законови промени и какво ще се прави до края на годината.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР