Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) издаде

...
Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) издаде
Коментари Харесай

БАБХ спря дейността на заведението и фирмата за кетъринг, свързани хранителното отравяне на ученици от Варна

Областна дирекция по сигурност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) издаде и връчи през вчерашния ден, 20 декември, заповеди за прекъсване употребата на заведението и компанията за кетъринг, свързани със случая с хранителното отравяне на възпитаници от гимназия с преподаване на непознати езици „ Йоан Екзарх “ – гр. Варна. Те към този момент са запечатани. На притежателите на двата обекта ще бъдат формирани актове за административно нарушаване по Закона за храните, след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната, оповестява Блиц.

 
Екипът от  инспектори от Областна дирекция по сигурност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) и Регионална здравна ревизия – Варна (РЗИ-Варна) извърши епидемиологично изследване. Лабораторните разбори от взетите проби за проучване от работната среда и личния състав са открили, че отривките от ръцете на личния състав и от заведението (в което се е провело коледното тържество) и от индустриалното дружество (външната кетъринг компания, която е приготвила и доставила храната), са позитивни за стафилококи и негативни за ешерихия коли и ентеробактерии.
 
На 17 декември след подаден сигнал от родител до РЗИ-Варна за случай с възпитаници със признаци на хранително отравяне районната здравна работа уведомява ОДБХ-Варна. Постъпилата информация е за хранителен гърмеж при деца от 9-и клас, които на 15 декември са били на коледно празненство в заведение във Варна. От 96 възпитаници, 58 са с прояви на стомашно-чревни недоволства. Едно дете е прието в болница по избор на родителите.
 
Областната конструкция на БАБХ извърши същия ден инспекция на мястото, на което е извършено учебното събитие, записано като кафе-аперитив. След като инспекторите на регионалната дирекция обследват пътя на доставка на кулинарната продукция и хипотетичното заразяване, се открива, че за сервиране не са употребявани принадлежности за еднократна приложимост. Хигиенното положение на обекта е приемливо, обезпечени са миещи и дезинфекционни средства, персоналните здравни книжки  са постоянно заверени. Взети са проби от работни повърхности и от обслужващия личен състав на заведението.
 
На 18 декември е осъществена инспекция в индустриалното дружество, от където е доставена храната. Извършена е инспекция на създадените и доставени храни за мероприятието. Като първични материали за подготвяне на продуктите са употребявани маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка. Те са въведени във входящ дневник, показани са придружителни документи. Продуктите са в период на валидност и вярно съхранени. Взети са отривки от работни повърхности и от ръцете на личния състав.
 
За случая са известени и органите на реда във Варна.
 
" Уважаеми сътрудници, 
 
Днес, 21 декември, в 15.00 ч., в постройката на ОДБХ-Варна, шефът на регионалната конструкция доктор Златина Димова ще даде брифинг с повече детайлности по случая. Заповядайте! "

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР