Обикновено се вярва, че дългият живот зависи най-вече от наследените

...
Обикновено се вярва, че дългият живот зависи най-вече от наследените
Коментари Харесай

Наследствеността не е голям фактор за продължителността на живота

Обикновено се има вяра, че дългият живот зависи най-много от наследените гени в фамилията. Оказва се обаче, че генетиката има надалеч по-малко въздействие върху продължителността на живота, в сравнение с допускаме, съгласно нов разбор на цялост от фамилии с повече от 400 милиона души.

Резултатите демонстрират, че наследствеността определяща дължината на живота е много под оценките от предишното, тъй като анализите не са отчитали наклонността да си избираме сътрудници със сходни черти. Изследванията, направени от Calico Life Sciences и Ancestry, бяха оповестени в Genetics, списанието на Генетичното общество на Америка.

„ Можем да научим доста неща за биологията на застаряването от човешката генетика, само че в случай че наследствеността на продължителността на живота е дребна, това затъмнява упованията за това, какви неща можем да научим и какъв брой елементарно ще бъде това “, споделя водещият създател Греъм Руби.

„ Това оказва помощ да определим въпросите, които учените, учещи стареенето, могат дейно да слагат. “

Работодателят на Руби, Calico Life Sciences, е изследователска и развойна компания, чиято задача е да разбере биологията на застаряването. Те са се обединили с учени от онлайн генеалогичния запас „ Ancestry “, управителен от основния теоретичен изследовател  Катрин Бал, с цел да употребяват обществено наличните данни за родословието от Ancestry.com, и да преценяват наследствеността на човешкия живот.

Унаследяването е мярка за това до каква степен изменението в характерността – в този случай продължителността на живота – може да се изясни с генетични разлики, за разлика от негенетичните разлики, като метод на живот, социокултурни фактори и злополуки. Предишните оценки за наследствеността на дължината на човешкия живот варират от към 15 до 30 %.

„ Партньорството с Ancestry е разрешило това ново изследване да придобие по-дълбоки знания, като употребява доста по-голям набор от данни от всички предходни проучвания на дълголетието “, сподели Бал.

Анализът стартира от 54 милиона генерирани обществени родословни дървета, представляващи шест милиарда прародители – Ancestry отстранява непотребните вписвания и тези от хора, които към момента са живи. Преди да споделят данните с изследователския екип на Calico, Ancestry отстраняват цялата информация от родословието, която може да разпознава съответни персони, оставяйки единствено годината на раждане, годината на гибелта, мястото на раждане, и фамилните връзки, които построяват самата конструкция на родословното дърво.

Те приключват проучването с набор от родословия, включващи над 400 милиона души – най-вече американци с европейски генезис – като всяко от тях е обвързвано с друго, по линията родител – дете или брачен партньор – брачна половинка. След това екипът е могъл да оцени унаследяването на продължителността на живота, като изследва приликата сред живота на околните.

Използвайки метод, който съчетава математическо и статистическо моделиране, откривателите се концентрират върху родственици, родени през 19-ти и началото на 20-ти век, като намират оценки за наследствеността при братя и сестри и братовчеди. Но, както са посочили и някои от предходните изследвания, и в този момент се открива, че продължителността на живота на съпрузите е с наклонност да бъде по-сходна, спрямо тази при братя и сестри.

Тази взаимозависимост сред продължителността на живота при съпрузите може да се дължи на доста негенетични фактори, които съпътстват живота в едно домакинство – споделената им среда. Но историята в действителност стартира да става забавна, когато създателите съпоставят разнообразни типове не кръвни родственици, някои много отдалечени.

Първият намек, че освен това от генетиката или споделената среда може да е обвързвано с продължителността на живота, е констатацията, че при родственици без кръвна връзка се намира корелация, даже когато не споделят едно домакинство.

Размерът на набора от данни е разрешил на екипа да усили корелацията за дълготрайност на живота и за други по-отдалечени родственици, в това число не кръвни лели, чичовци и първи братовчеди. Изводът е, че брачният партньор или брачната половинка, които нямат обща генетична приемственост имат сходна дълготрайност на живота.

След като те не споделят общ генетичен генезис и в доста случаи не споделят даже общи семейства, какво е това, което провокира приликата в продължителността им на живот? Като се връщат още веднъж към впечатляващия набор от данни, с който разполагат, откривателите съумяват да извършат разбори, които откриват по този начин нареченото асортативно чифтосване (Избирането на сътрудници, основано на сходни черти, е модел на полов асортимент, прочут като „ асортативно чифтосване “).

„ Това, което значи терминът асортативно чифтосване е, че факторите, които са значими за живота, са доста сходни сред хора, чувстващи се близки “, споделя Руби. С други думи, хората са склонни да избират сътрудници с присъщи черти – в този случай, определящи и какъв брой време те ще живеят.

Разбира се, не можете елементарно да отгатнете дълголетието на евентуален сътрудник. „ Обикновено хората се женят преди някой от тях да е починал “, майтапи се Руби. Тъй като не можете авансово да определите продължителността на живота на някого, асортативното чифтосване на хората би трябвало да се основава на други характерности.

Основата на този избор на сътрудник може да бъде генетична или социокултурна – или и двете. За не-генетичен образец, в случай че приходите оказват въздействие върху продължителността на живота и богатите хора са склонни да се женят за други богати хора, това би довело до съпоставима дълготрайност на живота.

Същото би се случило и за по-контролирани от генетиката особености: в случай че да вземем за пример високите хора избират високите съпрузи и височината е обвързвана по някакъв метод с това какъв брой дълго ще живеете, това би довело до опция за оценки на продължителността на живота.

Коригирайки тези резултати от асортативното чифтосване, новият разбор открива, че наследствеността при продължителността на живота е най-вероятно не повече от седем %, а може би даже и по-малко.

С други думи, какъв брой дълго ще живеете, зависи по – малко от вашите гени, в сравнение с бихте могли да мислите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР