Обикновено се консултираме за всичко с Гугъл, в това число

...
Обикновено се консултираме за всичко с Гугъл, в това число
Коментари Харесай

Защо котките ни драскат, как ни показват обич, какво и как мислят: Учените

Обикновено се консултираме за всичко с Google, включително и за връзките с домашните любимци. Проблемът е, че инфото там не е прекомерно надеждно и най-важните въпроси като „ щастлива ли е котката ми”, „ какво обича и усеща ли любовта ми” и така нататък мъчно намират отговор в мрежата. Защото всеки знае какви „ аутисти” са котките, непроницаеми и странни, което напряга човек, който ги обича...

Странно е, само че макар обстоятелството, че котките са вторите по известност домашни любимци след кучетата, знаем толкоз малко за тях. Гардиън оказва помощ с лайфхакове, почерпени от учените, които задълбочено ги учат.

Д-р Карло Сиракува от Пенсилванския университет твърди, че за разлика от кучетата, които са по-лесни и за другарство, и за завеждане в лаборатория за проучвания, котките е доста мъчно да бъдат измъкнати от нормалната им среда. Затова на учените им се постанова да организират наблюденията си у дома, а – разбираемо – повече от тях са притежатели на котки.

„ Точно мистериозността им ме притегли и желаех да изуча какво мислят в действителност котките, по какъв начин виждат света”, изяснява доктор Сахо Такаги от Университета в Киото. Миналия месец тя разгласява проучване, чието изобретение е, че котките в действителност се ориентират по гласовете на своите притежатели, даже да не ги виждат. „ Това демонстрира неверността на всеобщото разбиране, че котката се привързва към дома, не към стопанина си”, обобщава докторката на науките.

„ Те се привързват към нас, само че не показват бурно като кучетата това. Стига им да бъдат близо в същото помещение и да ви следят, с цел да бъдат спокойни и удовлетворени от живота”, прибавя тя пред Гардиън.

„ Котките не ни търсят единствено поради затопленото легло или като източник на протеини, само че се привързват същински и към хора, и към други жинотни”, потвърдил е в проучванията си и доктор Сиракуза.

„ Защо ни драскат, когато търсим непосредственост с тях? Защото това е естествена реакция, подбудена от обстоятелството, че те не харесват да бъдат мачкани и целувани в голямото си болшинство. Те са единаци по своята природа, като наследници на родоначалника на Семейството им – дивата африканска котка”, изяснява още той.

„ Не бива да се разочароваме от безстрастното им държание и неналичието на отговор на възприятията ни, както на нас ни се вижда – те не са хора, нито пък кучета”, добавя ученият.

„ Котките не са обществени животни – удостоверява клиничният ветеринар Карън Хистанд от Университета на Съсекс – не се нуждаят от приятели”.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР