Обичайно парламентарните репортери започват репортажите си от Народното събрание с

...
Обичайно парламентарните репортери започват репортажите си от Народното събрание с
Коментари Харесай

Новите мнозинства - кои са те и накъде плават?

Обичайно парламентарните кореспонденти стартират репортажите си от Народното събрание с думите: " Това изиска опозицията, това реши болшинството ". От началото на новото 48-о Народно заседание обаче е невероятно потреблението на сходно разделяне. Просто тъй като болшинство в класическия смисъл на понятието няма, при все това е налице първи мандатоносител ГЕРБ-СДС. И тъй като нямаме една разграничителна линия, от двете страни на която да подредим тимовете. За да назовем някои групи " болшинство ", а други " съпротива ", нормално имаме управническа коалиция. Поне обществено към момента не текат договаряния за такава, само че отново обществено към този момент е ясно, че разграничителните линии са най-малко няколко.

Еврозоната - единствено " Възраждане " са срещу

Ако търсим метод да подредим кой по какъв начин се групира по тематиката за присъединението ни към Еврозоната, то е ясно, че тук имаме шест против една парламентарни групи. ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Движение за права и свободи и Демократична България са твърдо " за ", Българска социалистическа партия и " Български напредък " също, въпреки и с по-витиевати ангажименти за потребността от по-сериозен разбор от страна на Българска народна банка за изгоди и опасности. По тематиката опозицията е единствено една - " Възраждане ", която твърдо държи на провеждането на референдум. Всички останали обаче са изрично срещу провеждането на подобен, освен тъй като законът не го разрешава.

Войната и оръжията за Украйна - евроатлантическо болшинство

Още в дните преди вота на 2 октомври стартира да се търкаля словосъчетанието " евроатлантическо болшинство ", което е нужно на страната в спешен миг на война покрай нас. Тук в челната редица се надпреварват да обявяват интензивност ГЕРБ-СДС и " Демократична България ". Двете партии внесоха и проекторешения за разпределяне на военна помощ за Украйна - идентични, с дребни нюанси. От Демократична България упорстват за по-голяма неотложност на отпущането на оръжията за Киев и регулярен надзор по какъв начин тъкмо изпълняваме поръчките за военно подкрепяне от нуждаещата се страна, до момента в който при ГЕРБ-СДС нещата са по-обтекаеми в периодите. Но по тази линия имаме твърда коалиция, като към двете обединения прибавим и Движение за права и свободи. Политическа партия също се числят към такова евроатлантическо болшинство, въпреки че сега да не залагат на сходно афиширане по тематиката " оръжия за Украйна " - нещо, което беше преди всичко по време на ръководството им допреди няколко месеца. Все отново и те се числят към болшинството по тематиката за военна помощ. " Български напредък " заявява, че е за пълноправно участие в НАТО, само че още веднъж прави ангажимента, че първо би трябвало да забележим какви оръжия имаме за изпращане и можем ли да си го позволим. По тази линия условно имаме болшинство от пет парламентарни групи против две - " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Партията на Костадин Костадинов отстоява своето " срещу " от дълго време и поредно, до момента в който Българска социалистическа партия претърпя метаморфозата да го споделя с половин уста, когато беше във властта и към този момент отвън нея да се подреди твърдо до " Възраждане ".

Покупката на нови изтребители

По линията " покупка на нови изтребители " групирането е отчетливо " за " - ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Демократична България ". С аргумента, че милиардите са нужни за обществена политика и подкрепяне на бизнеса твърдо " срещу " са от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и там някъде, до тях се подрежда " Български напредък ". По тази разграничителна линия е любопитно отмятането на " Продължаваме промяната ", по време на чието ръководство точно бе контрактувана договорката за вторите 8 изтребителя Ф-16. Политическа партия към този момент не мисли по този начин и държи парите да се похарчат едвам когато дойдат първите 8 бойни самолета. По тази разграничителна линия, условно казано, на въоръжаването, някогашният мандатоносител се подрежда по-близо до " обществения тим ", в сравнение с до " евроатлантическото болшинство ".

Коалиция " хартиена бюлетина " - твърди 128 гласа

Машинното гласоподаване като единствена опция има твърди последователи. В тима на връщането на хартиената бюлетина все още са от Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи. И имат задоволително гласове, с цел да върнат хартията в изборните секции - общо 128. Твърдо " срещу " са от Демократична България, Политическа партия, а и " Възраждане " и " Български напредък ". Последните две политически обединения настояват, че няма да поддържат промени в изборния закон за връщане на хартиената бюлетина. Социалистите към този момент внесоха промени в Изборния кодекс, такива подадоха от ГЕРБ още в предишния парламент и в този момент още веднъж дадоха обещание да го създадат.

Бюджет 2023 - нова план-сметка или удължение на настоящия, харчене или стягане на коланите

Първото съществено прегрупиране на партиите в Народно събрание по оста " бюджет " си пролича към поръчката на служебния министър Росица Велкова, че служебният кабинет няма желание без налично болшинство да внася нов бюджет. Новината, че ще предложи единствено удължение на в този момент настоящия незабавно разграничи силите в Народното събрание - някогашните ръководещи не си желаят бюджета, някогашната съпротива го харесва и желае да го резервира. Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " твърдо " срещу ". И още веднъж отчитаме абсурд в държанието на Политическа партия - излиза, че Асен Василев не желае да продължи да работи бюджетът, който направи самият той като финансов министър. От Демократична България също упорстват за нов бюджет. Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия укоряват служебната министърка, че изкуствено е завишила прогнозата за недостиг до 6,6%, когато той е не повече от 3%. Така се оказва, че някогашната управническа коалиция хем се гордее с нейния бюджет, хем не желае той да остане най-малко до пролетта.

ГЕРБ пък ясно поддържаха позицията на служебния кабинет с аргумента, че продължаването на действието на макрорамката за 2022 е най-хубавият вид сега, когато даже не знаем дали ще има болшинство. По-скоро на тяхната позиция се обрисува да застане Движение за права и свободи, както и " Български напредък ", които също считат, че е по-добре с дребни промени да остане да работи остарелият бюджет. " Възраждане " още мълчат по тематиката.

Съдебната промяна - по лозунги всички са " за "

Тук всички партии са " за " на думи, само че дяволът се крие в детайлите. Би се оформило внушително болшинство, в случай че вероятно Демократична България и Политическа партия спрат да се вторачват в личността на основния прокурор, с който на този стадий значително приравняват правосъдната промяна. Протегнатата ръка за компромис от ГЕРБ към този момент си пролича със основаването на конституционна комисия в Народното събрание, която ще бъде управлявана от представител на " Демократична България ".

Рекапитулацията демонстрира, че няколкото съществени тематики на страната си имат своите болшинства, единствено дето са плаващи, несигурни и не могат да подсигуряват устойчиво ръководство. Във всички тях участва мандатоносителят ГЕРБ. И даже още да няма болшинство, то условното разделяне след първите дни живот на Народното събрание е по оста " някогашните ръководещи " против " някогашната съпротива ". Кой от единия лагер би прекрачил в другия, е рисково да се гадае и е въпрос на договаряния. По остаряла традиция, най-после всичко се свежда до постове, колкото и партиите да приказват единствено за правила. А време за разпределянето на съдружните дялове има задоволително, откакто прозвуча обещанието на президента да не бърза с мандатите.

Президентската институция, сама по себе си, също се очерта като разграничителна линия по отношението на партиите по отношение на Румен Радев. Засега негова твърда съпротива остават от Българска социалистическа партия - по вътрешнопартийни аргументи, Демократична България - поради отхвърли му да даваме оръжие за Украйна и Политическа партия - поради дейностите на служебното държавно управление. Представители на Демократична България пък са тези, които вземат участие в митингите против президента. Всички останали не споделят упрека им, тъй че някъде там би трябвало да търсим вероятно третия мандат, в случай че Радев изневери на традицията с Българска социалистическа партия.

Всъщност, най-голямата коалиция в 48-ото Народно събрание, която би събрала 240 гласа, е тази против президентската република. И най-непоклатимата - по обясними подбуди за самозапазване. Но пък и опасността е тласък за съставяне на управнически обединения. С едно мислено, че идващите избори напълно скоро май ще почукат на вратата при толкоз несигурни плаващи болшинства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР