Обичайните заподозрени сред държавните ведомства отново се надяват на извънредни

...
Обичайните заподозрени сред държавните ведомства отново се надяват на извънредни
Коментари Харесай

МВР и АПИ пак се наредиха на опашка за допълнителни траншове

Обичайните обвинени измежду държавните ведомства още веднъж се надяват на изключителни траншове от възможна актуализация на бюджета. Наред с нарастването на пенсиите и неотложните разноски към пандемията, в законопроекта на служебното държавно управление са включени и редица абонирани за такива спомагателни финансови инжекции министерства като Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие.

Утре предложенията на служебните министри ще бъдат разисквани от синдикати и работодатели в националния съвет за тристранно съдействие. От заложените в плана спомагателни разноски е видно още един път, че някогашните ръководещи са работили на правилото " след нас и потоп ", като са оставили необезпечени основни действия.

 

Още 200 млн. лева за пандемията

 

Актуализацията е създадена на база най-песимистичния сюжет за пандемията - че ноември и декември ще бъдат същите като миналогодишните, разгласи финансовият министър Асен Василев при представянето му. За обезпечаване на ограниченията, свързани с превъзмогване на пандемията служебното държавно управление предлага по бюджета на Министерство на здравеопазването да се провиснал в допълнение до 200.01 млн. лева

С 46.5 млн. лева би трябвало да се купят спомагателни 1 533 037 дози ваксини на " Пфайзер ", с което количеството от този производител до края на годината е обезпечено. 118,9 млн. лева са планувани за обезпечаване на добавките за работа на първа линия в опазването на здравето, като тук влизат и парите за имунизиране на хора без здравни осигуровки (общо 5 млн. при цена от 10 лева на ваксинация). 14.7 млн. лева са отделени за закупуване на спомагателни количества ремдесивир.

Със 7.5 млн. лева служебното държавно управление желае да обезпечи моноклонални антитела за лекуване на COVID-19 по взаимни процедури за публичните поръчки на Европейска комисия. С плануваните средства се обезпечава минимално количество от лекарствения артикул, което да обезпечи лекуване на към 3000 пациенти, показват в претекстовете вносителите. С още 12.5 млн. лева би трябвало да се обезпечи запас от лекарствени артикули за лечебните заведения.

 

Министерство на вътрешните работи и министерството на правораздаването

 

За следващ път в системата на Министерство на вътрешните работи и в дирекциите " Охрана " и " Изпълнение на наказванията " на министерството на правораздаването има дефицит на средства за личен състав, излиза наяве от законопроекта. Затова в него са заложени спомагателни разноски по това перо - до 45 млн. лева за Министерство на вътрешните работи и до 8.4 млн. лева за Министерство на правосъдието. И служителите на реда, и чиновниците в охранителните звена към министерството на правораздаването години наред стачкуват за по-високо възнаграждение.

 

И още 100 млн. лева за ремонт на пътища

 

И тази актуализация не може да подмине разноските за ремонт на пътища. По това перо за Министерство на регионалното развитие са планувани до 100 млн. лева, като в претекстовете сумата е аргументирана доста благовидно - нужни са незабавни аварийно-ремонтни действия, понижаване повишаването на броя на пътните произшествия, обезпечава се изцяло възстановяване на пътните сектори и прочие Служебният кабинет обаче разкри цялостен безпорядък в сметките на организация " Пътна инфраструктура " - при утвърден бюджет за настоящи поправки и поддръжка за 2021 година в размер на 382 млн. лева, организацията е упълномощила действия на стойност близо 2.9 милиарда лева, като от тях 1.45 милиарда лева са поети задължения през 2021 година, а 1.4 милиарда лева – за 2022 и последващи години.

 

Фондът за бедствия - съвсем празен

 

Остатъкът от средства в запаса за попречване и преодоляване на бедствия е съвсем изцяло привършен все още, открива служебното държавно управление. Поради тази причина са планувани 35 млн. лева, с които да бъде повишен запасът по централния бюджет за възможни заплащания до края на годината.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР