Обичате ли Русия и руската култура? Ако отговорът е положителен,

...
Обичате ли Русия и руската култура? Ако отговорът е положителен,
Коментари Харесай

Лов на диви патици

Обичате ли Русия и съветската просвета? Ако отговорът е позитивен, тогава възможностите пиесата „ Лов на диви патици “ на Александър Вампилов да ви хареса са много огромни. Определено зрелищен театър, в който непрекъснато се сменят и струпват едно върху друго усещания от хилядите движимости на сцената, странните картонени декори, закачалки с бутафорни костюми, които никой не облича, звънящи телефони, гърмящи пушки, огромни трапези, преобличащи се дами, седнали на сцената неподвижно артисти, голям екип от театрални служащи, предвождан от бойна дама с микрофон, танцуващи и пеещи хора, гумени патици, мукавени мечки, разгулен бъртвежи и от време на време даже някоя обществена или житейска мъдрост. Впрочем тъкмо последното леко не достига…

Като внучка на руснаци знам какъв брой близо до невъзможното е да се пресътвори в контеста на непозната просвета и на непознат език един същински съветски запой – с неговите мечти, побои, кавги за дами, другарски сдобрявания и празни приказки безспир. Режисьорът Юрий Бутусов се е справил сносно, като е заместил част от неразбираемите смени на настроенията и изпадания от действителността с разнообразни етюди и танци, тъй че динамичността на действието да покаже необяснимото с думи.

Главният воин в пиесата – Виктор Зилов – се разсънва една заран в жилището си след запой, отдаден на откриването на ловния сезон. Жена му я няма, по тази причина пък окото му е посинено незнайно по какъв начин и от кого. В идващите три театрални часа Зилов си напомня събитията от последните няколко дни, довели до тази развръзка – разгулен събирания, изневери, кавги и неистини, небрежност в работата и над всичко това – упованието да пристигна ловния сезон и да замине, да се махне, да замине! Междувременно група хора в черно непрестанно сменят декорите на живота му, тъй като в последна сметка декорите в нашия живот в действителност рядко зависят от нас.

Иван Юруков, който извършва ролята на Зилов, е номиниран в категорията „ Изгряваща звезда “ за идните награди Аскеер. Напълно справедливо! Останалите артисти въобще не му отстъпват – Снежина Петрова, Ирмена Чичикова, Теодора Духовникова, Александра Василева, Николай Урумов, Леонид Йовчев, Дарин Ангелов и Валери Йорданов – изреждам всички, тъй като играят толкоз добре, че фенът и за миг да не отклони взор от сцената и почтено казано аз бях уверена, че вземат участие най-малко 30 индивида, а най-после преброих едвам девет. Това, дружно с хубавата музика, е съвсем задоволително да компенсира неяснотите в текста и малко тромавия превод тук-там. Както споделих – целесъобразно за русофили, за другите единствено с нараснало любознание!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР