Обичате да си правите селфита с известни личности? Е, София

...
Обичате да си правите селфита с известни личности? Е, София
Коментари Харесай

Великите чуждестранни личности, които можем да „срещнем” в София

Обичате да си вършиме селфита с известни персони? Е, София е цялостна с такива! Просто би трябвало да се разноските...

Юлий Цезар

„ Дойдох, видях, победих. ” Едва ли има човек, който не е чувал тази фраза. Не всеки обаче знае на кого принадлежат думите. От няколко дни софиянци могат да видят скулптура на индивида, който ги е изрекъл. Да, за Юлий Цезар приказваме, римлянинът, живял преди повече от 20 века. От няколко дни обликът на тази историческа персона стои на входа на бизнес парк „ Средец ” в столицата. Поставянето на статуята се е случило без обявяване и публично събитие.

Но кой е Юлий Цезар и с какво ще го запомним? Той е бил римски военачалник, политически водач и публицист – една от най-влиятелните персони в международната история. Живял е при започване на новата епоха. След като поема ръководството, той стартира интензивни промени в римското общество. Провъзгласен е за доживотен деспот (Dictator perpetuo) и завладява цялата власт в Републиката. Тези събития карат приятеля на Цезар Марк Брут и група сенатори да го убият.

Отвъд историческите събития и изречения, въпреки всичко има нещо, което ни е оставил Цезар и което има директно отношение в живота ни през днешния ден – един от месеците в годината. Да, месеците в годината щяха да бъдат 11, в случай че не беше живял този император. Както и Август Октавиан, Юлий Цезар е желал да бъде обожествен и да остави трайна следа  след себе си. Така той пожелава към тогава съществуващите месеци в календара да бъде прибавен още един и той да носи неговото име – юли.  



Махатма Ганди

Ганди е нравствен водач и герой за независимост. Мохандас Карамчанд Ганди е роден през 1896 година в Британска Индия. Водач е на индийското придвижване за самостоятелност, назовават го " Бащата на нацията ". Той пропагандира битката за независимост с мирни средства. Делото му въодушевява международни водачи като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и други

От 3 години можете да се снимате с Махатма Ганди в… Южния парк. Тогава там е инсталиран паметникът му по концепция на Центъра по източници езици и култури към Софийския университет.

„ Съвестта е това, което те боли, когато всичко друго ти е наред ”

Ганди е човек с позиция на нравствен лидер и блян към мир. Това му оказва помощ и по пътя към сполучливата гражданска война. „ Няма друго оръжие, с изключение на любовта ”, споделя индиецът. Паметникът му в Южния парк е отпратка към явяването на Ганди пред английския парламент с неговата козичка, като по този метод декларира позицията си за самостоятелност.

„ Бъди смяната, която искаш да видиш в света ”

Айнщайн споделя за Ганди: " На бъдещите генерации ще бъде мъчно да повярват, че в миналото подобен човек, от плът и кръв, е ходил по земята ". Убит е през 1948 година Номиниран е няколко пъти за Нобелова премия за мир (последният път е дни преди убийството му). Ала и без премия, Ганди е бил благополучен човек – свободен и свободно изразяващ себе си.

И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР