Оказва се, че митичният контрабанден бос и бивш директор на

...
Оказва се, че митичният контрабанден бос и бивш директор на
Коментари Харесай

Арестуваният Паскал се криел в Истанбул, натрупал от контрабанда над 500 милиона лева

Оказва се, че митичният контрабанден необут и някогашен шеф на ИАРА Николай Николов – Паскал, поради който бяха извършени обиски и разпити „ по необходимост “ от ДАНС и КПКОНПИ на шефката на „ Агенция Митници “ Петя Банкова и нейния заместител Людмил Маринов, е офейкал от страната няколко дни преди зрелищната полицейска акция.

 

Паскал е напуснал България на 31 март дружно със сина си Николай и още няколко свои доближени, като съгласно осведомени се е открил в Истанбул, където има влиятелен парцел край Босфора. Имението било закупено още преди десетина години от руснаци за над 10 милиона евро. То се водело благосъстоятелност на офшорна компания, следена от господаря на контрабандата. Засега не е известно дали 63-годишният необут на контрабандата е бил предизвестен от своя къртица в службите за сигурност за идната акция, или е възнамерявал пролетната си почивка в турския мегаполис.

 

Според полицейски източник Паскал се е покрил след сигнал, пристигнал преди към месец от митническите управляващи в Румъния до службите за сигурност в България, че през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ минава огромна контрабанда с тирове на цигари и горива, като папиросите след това излизат през Унгария и зареждат незаконните пазари в Германия, а горивата се пласират в Румъния.

 

Твърди се, че единствено за последната година и половина контрабандната мрежа на Николай Николов – Паскал е съумяла да прекара към Европейския съюз към 600 тира с цигари, създадени в България и в Турция, както и към 300 цистерни с горива. Износът на горива с цистерни бил оформян през Министерството на земеделието и храните като дизелово гориво за фермерски потребности в България, за което не се дължало данък. В тази скица Паскал си партнира с някогашния началник на митницата в Свиленград Стефан Марашев и с Илиян Стефанов – Истимарото. Домът на Марашев в Свиленград беше обискиран от антимафиоти в сряда, до момента в който в София течаха претърсвания в Агенция „ Митници “.

 

63-годишният Николай Николов – Паскал е някогашен съучастник на разстреляния контрабандист Иван Тодоров, като след убийството на Доктора роденият през 1961 година ексмитничар поема напълно контрабандната империя. Твърди се, че Паскал прекарва от близо 30 години през границите всичко, само че не се занимава с опиати. В ъндърграунда от дълго време се носи слухът, че Паскал дължи дълголетието си на контрабандист, защото е сътрудник на американската Агенция за битка с опиатите (Drug Enforcement Administration – DEA) и още преди десетилетие постигнал договорка с 8 сътрудниците да снася информация за трафика на опиати и контрабандата на акцизни артикули по протежения на така наречен „ Балкански път “ от Югозападна Азия към Западна Европа.

 

Името на Николай Николов – Паскал беше осветено през 2015 година след акция на ГДБОП на митница „ Капитан Андреево ”. При следствието се оказа, че зад контрабандния канал на цигари през турската граница стои известният хасковски контрабандист.

През годините турските управляващи неведнъж са подавали информация за канала на Паскал, само че родните митничари са скривали и унищожавали регистрационните номера на камионите. Този факт лъсна по време на огромната акция за разтрошаване на контрабандния канал на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ през 2015 година, която обаче не засегна бизнеса на Паскал. Смята се,

че благосъстоянието на Николай Николов надвишава 500 млн. лева То обаче е съответно прикрито в офшорни компании и разхвърлено на подставени лица.  Освен в Истанбул, тарикатът има много парцели и в Гърция.

 

Междувременно стана ясно, че Софийската градска прокуратура е привлякла като обвинени за присъединяване в проведена незаконна група шефът на Агенция " Митници " Петя Банкова, посоченият за контрабандист Никола Николов – Паскал и татко и наследник – Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Четиримата са арестувани за период до 72 часа, заяви Българска национална телевизия.

 

Обвинението против тях е за присъединяване в проведена незаконна група, съществувала от м. юни 2022 година до 03.04.2024 година, като групата е основана с користна цел и за да се правят закононарушения срещу митническото и акцизното законодателство, както и корупционни закононарушения, показват от СГП. Според събраните досега доказателства в групата взе участие и лице, заемащо обществена служба в Агенция „ Митници “.

 

За посоченото закононарушение законът планува наказване отнемане от независимост за период от три до 10 години, показват от прокуратурата.

 

В хода на следствието, формирано през вчерашния ден от Комисията за противопоставяне на корупцията след акция на ДАНС, са осъществени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни пространства и моторни транспортни средства.

 

Приобщени са голям брой материални доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, бележници със мемоари, компютри, огромна сума пари в друга валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и други

Всички протоколи за осъществени дейности по следствие са импортирани от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за утвърждението им.

Разпитани са очевидци.

 

Предстои на 06.04.2024 година да бъде импортирано искане за взимане по отношение на обвинените на мярка за неотклонение задържане под стража.

Инфо: Уикенд

Тагове: Николай Николов – Паскал Людмил Маринов ИАРА ДАНС КПКОНПИ Петя Банкова Агенция „ Митници “ Стефан Марашев Илиян Стефанов – Истимарото Марин Димитров Стефан Димитров
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР