Обгърната с тайнственост, мистичната история на Арадия се лута между

...
Обгърната с тайнственост, мистичната история на Арадия се лута между
Коментари Харесай

Вещица или богиня: Мистичната история на Арадия

Обгърната с загадъчност, мистичната история на Арадия се лута сред две противоположности. Вещица или богиня е била дамата, чийто живот е разказан в редица фолклорни разкази, антични легенди и митове. 

Who Was the Mysterious - Italian Goddess or Wicked Witch?
— Ancient Origins (@ancientorigins)
Историята на Арадия стана известна с разрастването на Уика и други неоезически обичаи. Известна като кралицата на вещиците и богинята на луната, Арадия постоянно е представяна като значимо провидение и нейният персонаж се появява в доста книги. Произходът й обаче не е толкоз явен. Всъщност наподобява към момента има повече въпроси, в сравнение с отговори, свързани с тази мистериозна жена.

Нейната история от 19-ти век

Според Чарлз Годфри Леланд, американски фолклорист, неговата книга Арадия, или Евангелието на вещиците е текст, който се основава на старите познания за езическите вещици от Тоскана, Италия. Леланд твърдял, че книгата му се основава на текст, който е получил от жена на име Мадалена, която живяла в Тоскана. Смята се, че този роман за Арадия е основан от античната етруска митология. Фолклористът показва Арадия като жена избавител, пристигнала на Земята, с цел да поддържа вещиците в битката им против католическата черква.

Писанията на Леланд станали доста известни след 1899 година, само че главният въпрос, задаван от историците, е по отношение на валидността на неговия текст. Леланд твърди, че книгата, която е написал, се основава на доста положителни и сигурни източници и истории, повтаряни от епохи на хора, които се интересуват и занимават с магьосничество. Много историци обаче се съмняват в това.

Историята на Арадия почнала с нейното раждане. Леланд написа, че тя била щерка на Диана и Луцифер. В тази версия на мита Луцифер е богът на слънцето, луната, и светлина, чиято хубост била поразителна. Още от първата глава създателят на книгата демонстрира силата на Арадия и значимата задача, предоставена й от нейната майка. Един ден Диана споделила на щерка си Арадия:
 Диана
„ Наистина е правилно, че ти си дух,
Но ти си родена, с цел да станеш
смъртна; би трябвало да отидеш на земята
с цел да бъдеш преподавател на дами и мъже
които желаят да учат магьосничество.
Но ти в никакъв случай няма да бъдеш като щерка на Каин,
нито като расата, която е на Земята -
зла и позорна, изпълнена със страдалчество,
там всички са крадци и мошеници; като тях
няма да бъдеш....

Ти ще бъдеш първата от известните вещици;
И ти ще бъдеш първа от всички на света;
И ще научиш изкуството на отравянето,
За отравяне на тези, които се имат за велики господари на всички;
Да, ще ги накараш да умрат в дворците им;
И ще вържеш душата на потисника (със сила);
И когато намериш селяндур, който е богат,
Тогава ще научиш друга магьосница, твоя ученичка, по какъв начин
да унищожи всичките му реколти със страшни стихии,
С мълнии и с гръм (ужасен),
и градушка и вятър...''

Някои елементи от текста на Леланд са свързани с античната митология, до момента в който други припомнят за локални истории за разнообразни духове, същества и вещици. Истината зад историята на Арадия била смесена с други легенди и митове и Чарлз основал монументална книга, която вдъхнала нов живот на езическите вярвания.

Богиня за актуалните езичници

Книгата на Леланд въодушевила и още нови книги, в това число известната Charge of the Goddess. Тези текстове звучат доста безапелационно и настояват, че разказват същинската легенда за богинята, само че има огромни подозрения, защото множеството от тях са основани на книгата Лиланд, оповестена през 1899 година И в творбата на Лиланд, Арадия се появява като полов и сетивен персонаж, чиито магьоснически сили са по-големи от тези на доста други.

Сегашните историци и фолклористи към момента не могат да потвърдят или отрекат историята, популяризирала се всеобщо през книгата, оповестена преди повече от 100 години. Въпреки това Сабина Маглиоко, експерт по италиански фолклор, има вяра, че легендата за Арадия е компилация от доста герои, известни от древността до 19 век.

Тя допуска, че Арадия би трябвало да е била свръхестествено творение, обвързвано с италианския фолклор. Маглиоко разпознава Арадия с именитата фигура на магьосница - известна в традицията на Сардиния като " sa Rejusta ".

Друга доктрина идва от Равен Гримаси, който основал Стрегхерия - неоезическа традиция. Той споделя, че Арадия ди Тоскано, е била действителна персона, живяла през 14-ти век и е била магьосница и всесилен водач на група вещици, които се покланяли на богинята Диана. Гримаси допуска, че дамата, разказана от Леланд, не е нищо друго с изключение на средновековна магьосница, която вярвала, че е щерка на античната богиня.

Има и още една догадка направена от румънския мъдрец и културолог Мирча Елиаде, живял сред 1907 и 1986 година Елиаде предположил, че името Арадия идва от Арада и Иродиада - фолклорно име на известната кралица на феите. В румънската просвета тя е била родственик на Даяна и също настойничка на група танцьори, съществувала до края на 19 век (въпреки че е допустимо те скрито да не престават работата си и до момента.)

Историята продължава

Без значение какъв е произходът на Арадия, тя към момента е значима част от историята на богинята Диана. Текстът на Леланд е една от основните книги за актуалното магьосничество, а също и един от най-очарователните материали за, фолклор, митология и исторически проучвания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР