Обезщетенията за безработица - непроменени С 400 лева се увеличава

...
Обезщетенията за безработица - непроменени С 400 лева се увеличава
Коментари Харесай

Минималният осигурителен доход става 560 лева максималният 3000 лева

Обезщетенията за безработица - непроменени

С 400 лв. се усилва оптималният застрахователен предел и от следващата година той ще бъде 3 000 лв., реши Народното събрание. Минималният застрахователен приход от началото на идната година ще бъде 560 лв.. Срещу тези равнища на приходите се оповестиха от опозицията. Докато от Движение за права и свободи обаче оферират оптималният застрахователен приход да бъде непокътнат на сегашните равнища, с цел да има предвидимост за бизнеса, от Българска социалистическа партия - в противен случай желаят той да скочи до 3900 лв.. Нито едно от тези оферти не беше утвърдено от ръководещите.

Депутатите резервираха актуалното ниво на минималното и оптималното обезщетение за безработица. Това значи, че всеки ден един незает, който има право на минимално обезщетение, ще получава девет лв., а на оптимално - малко над 74 лв., съобщи БНР.

Георги Гьоков от Левицата настояваше за нарастване на тези размери, за което ще са нужни 28 млн. лв. в допълнение в бюджета на държавното публично обезпечаване: " Тези 28 милиона обяснихме от кое място ще дойдат в бюджета на фонд " Безработица " - от увеличената минимална работна заплата, от нараствания оптимален застрахователен приход и от прехвърляния от държавния бюджет ".
По-рано депутатите замразиха и за следващата година на 380 лв. месечно компенсацията за втората година за развъждане на дете. Депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов настоя за увеличение на месечната помощ до 640 лв..
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР