Обезщетение в размер на 170 000 лева да изплати Община

...
Обезщетение в размер на 170 000 лева да изплати Община
Коментари Харесай

Шок! Осъдиха българска община да плати 170 бона

Обезщетение в размер на 170 000 лв. да изплати Община Монтана на фамилията на мъж, умрял след рухване от развален мост, постанови окръжният съд. Присъдата не е дефинитивна и може да бъде обжалвана, написа "Конкурент ".

Делото е формирано по искова молба на фамилията на починалия през април 2014 година Атанас Я. 53-годишният мъж се прибрал от работа с велосипед.

При прекосяване по стоманен мост над канала Парта, на улиците „ Велико Търново” и „ Парта”, индивидът подпрял колелото си на парапета. Парапетът се откъснал и Атанас паднал в канала. Ударил главата си в камък. Това довело до строшаване на черепа и вътремозъчен кръвоизлив. Закаран е в болница, само че макар напъните на лекарите умрял.

В хода на следствието е открито, че парапетът на моста бил строшен. Ден преди съдбовния случай екскаватор, който работил по ремонта на пътното платно, закачил защитната ограда и я развалил.

Съоръжението не било укрепено неотложно, нито бил подложен сигнален знак за заплаха, макар че действително повредата заплашва живота на преминаващите.

По време на правосъдното съвещание Община Монтана оспори исковата молба. Според юриста на управата, исковете са подадени след приключване на давностния период и страната, а не общината е притежател на оборудването.

След като изслуша очевидците и се срещна с показаните доказателства и експертизи, съдът отхвърли изказванието, че мостът е държавна благосъстоятелност, защото съгласно законите за пътищата и водите мостът е пътно оборудване - част от отводнителна система и е обществена общинска благосъстоятелност.

Съдът разгласи, че повредата не е била отстранена заради безучастие на Община Монтана, и одобри за несъмнено открита връзката сред противоправните действия на Община Монтана и нанесените имуществени и неимуществени вреди на околните на Атанас.

Магистратите постановиха Община Монтана да заплати 70 000 лв. обезщетение на брачната половинка Росица Я. и по 50 000 лв. на двете му дъщери Александрина и Кристин за претърпените от тях болки и премеждия.

Мостът, от който Атанас падна и изгуби живота си, към този момент е отстранен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР