Обещаните банкови сметки, по които да се получават и теглят

...
Обещаните банкови сметки, по които да се получават и теглят
Коментари Харесай

Банковите сметки за заплатите без такси се оказаха подигравка

Обещаните банкови сметки, по които да се получават и теглят заплатите без такси, се оказаха насмешка. Банките ще отстранен таксите единствено по платежната сметка за съществени интервенции - услуга, която съвсем нито един работещ в България не употребява, възмущава се в..

След 1 септември 2023 година банките ще дават безвъзмездни услуги по платежна сметка за съществени интервенции, оповестиха през днешния ден от Министерството на финансите. Темата е изключително настояща, откакто посредством закона за държавния бюджет за 2023 година компаниите с над 100 души личен състав бяха задължени да изплащат заплатите само по банков път. Мярката е за изсветляване на приходите от труд, а депутатите и държавното управление поеха уговорката да договорят с банките в страната по-ниски такси за обслужване на банковите карти и сметки, по които чиновниците получават заплатите си.

Министърът на финансите Асен Василев даже изясни, че има договореност с Асоциацията на комерсиалните банки да бъдат отстранени таксите за хора с най-ниски приходи, чиито работодатели ще бъдат длъжни да превеждат парите им по банков път.

Оказва се обаче, че това облекчение ще бъде единствено за така наречен платежна сметка за съществени интервенции. Такива сметки може да откриват единствено жители, които нямат досега никакви други сметки в банки, т.е. това е единствената банкова услуга, която употребяват. Така от безвъзмездни тегления на пари от заплата отпадат и всички, теглили заеми.

" Във връзка с многократни запитвания Министерството на финансите прави следните разяснения, свързани с опцията жителите да получават своите трудови хонорари по така наречен „ платежна сметка за съществени интервенции “, показаха през днешния ден от финансовото министерство.

От 1 септември 2023 година физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за съществени интервенции, като тази сметка ще се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации за обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти, се споделя в известието на МФ.

Проблемът е, че платежната сметка за съществени интервенции е извънредно лимитирана услуга. От 2017 година насам евродиректива задължи банките в Европейски Съюз да основат условия жителите елементарно и на търпима цена да може да си откриват сметка, да имат дебитна карта и да вършат заплащания. Целта е да се помогне на бедни хора, на младежи, студенти, мигранти и пенсионери - които най-често са отвън банковата система - да употребяват някои от най-популярните финансови услуги.  БНБ може да ограничи таксите само по тези сметки. За задачата всяка година централната банка разгласява осреднена цена по общоприетите разплащателни сметки като услугата по платежната сметка за съществени заплащания не би трябвало да надвишава осреднената цена.

Проблемът е, че банките не желаят да оферират такива платежни сметки и не разпространяват тяхното битие. Често банковите чиновниците дори не знаят за " евтините " сметки или подвеждат клиентите, като им изясняват, че те са единствено за обществено слаби, на които да се получават помощи. 

" Условие за потреблението на платежна сметка за съществени интервенции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, посредством която да може да употребява посочените платежни услуги ", предизвестява и Министерство на финансите. Всеки жител ще има право единствено на една платежна сметка за съществени интервенции. Чрез сметката за съществени интервенции могат да се правят услуги като внасяне на средства по сметката, изтегляне на пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни интервенции на територията на страната в левове. Гражданите ще могат да теглят посочените средства от сметката за съществени интервенции гратис единствено на банкомати на обслужващата банка.

Задължението по банков път да се изплащат възнагражденията по трудов контракт не визира наетите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Преди да влезе в действие безплатната платежна сметка за съществени интервенции, би трябвало да се одобряват промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които в момента са обявени са публично разискване, показват от финансовото министерство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР