Обединеното кралство, САЩ и Австралия обявиха исторически пакт за сигурност

...
Обединеното кралство, САЩ и Австралия обявиха исторически пакт за сигурност
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Австралия с пакт за сигурност заради Китай

Обединеното кралство, Съединени американски щати и Австралия оповестиха исторически пакт за сигурност в Азиатско-Тихоокеанския район, който се преглежда като опит за противопоставяне на Китай, предава Би Би Си. Това ще разреши на Австралия да построи нуклеарни подводници, употребявайки технологията, предоставена от Съединени американски щати.

Пактът, който се казва Aukus, ще обгръща и изкуствения разсъдък, кибер и квантовите технологии. Това е най-голямото отбранително партньорство сред страните за последните десетилетия, споделят анализатори. 

Външният министър на Франция обаче изрази гнева си поради изненадващото решение на Австралия да анулира голяма договорка за подводници в интерес на атомни подводници от Съединени американски щати, заяви Агенция Франс Прес, предава БГНЕС. " Това нож в гърба. Бяхме открили връзки на доверие с Австралия, това доверие беше предадено ", сподели Жан-Ив Льо Дриан пред радио France Info. " Днес съм доста сърдит и наскърбен... Това не е нещо, което съдружниците си вършат един на различен ", сподели той. ``Това ненадейно и непредвидимо решение доста припомня за Тръмп``, добави Льо Дриан, припомняйки стила на деяние на предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Посолството на Китай във Вашингтон реагира, обвинявайки страните в " нрав и идеологически предубеждения, присъщи за времето на Студената война ". През последните години всички западни демокрации показаха угриженост по отношение на възходящата военна мощност на Китай. Макар че водачите на Обединеното кралство, Съединени американски щати и Австралия не се позоваха непосредствено на Китай, те обявиха, че провокациите пред районната сигурност са " нарастнали доста ", визирайки почти ежедневните нахлувания на Китай в зоната за противовъздушна защита на Тайван. Нарастват опасенията, че борбата в Южнокитайско море или Тайванския пролив може да прерасне във боен спор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР