Обединеното кралство подкопава световната си репутация за опазване на „несравнимите“

...
Обединеното кралство подкопава световната си репутация за опазване на „несравнимите“
Коментари Харесай

Стоунхендж може да изгуби статута си на световно културно наследство

Обединеното кралство подкопава международната си известност за запазване на „ несравнимите “ си исторически полезности, предизвестиха културните институции. Стоунхендж може да стане идващият обект след Ливърпул, който да изгуби статута си на международно културно завещание, написа английският „ Гардиън “.

Организацията Организация на обединените нации за културно завещание е предизвестила, че известният каменен кръг ще бъде включен в неговия лист „ в заплаха “ – знак, че може да бъде лишен от статута си на международно завещание. Причината за това е строителството на тунел, който да минава под Стоунхендж, осведоми БГНЕС

През ноември 2020 година Англия даде " зелена светлина " за построяването на тунел под Стоунхендж на стойност 1,7 милиарда паунда за унищожаване на основния непосредствен път, който от доста време пречи на посетителите на парка.

Спорният проект за създаване на четирилентов тунел под тясната автомагистрала A303 край Стоунхендж бе утвърден, макар сериозните възражения. Поддръжниците настояват, че магистралният тунел ще облекчи тапите и ще усъвършенства преживяването на посетителите. Противниците се опасяват от загубата на антични артефакти, към момента скрити подземен. Магистралата минава поразително покрай емблематичния каменен кръг и от дълго време е известна със тапи и дълги закъснения.

Органите по запазване на културното завещание обявиха, че ЮНЕСКО ще хвърли светлина и върху обстановката с останалите 31 обекта в Обединеното кралство, които включват Двореца Уестминстър и Кю Гардънс, откакто Ливърпул стана третият обект за близо 50 години, лишен от статута си на международно завещание.

Други обекти, които се чака да бъдат подложени на по-голям надзор от организацията на Организация на обединените нации, включват Стоунхендж, новите и старите градове на Единбург, Лондонската кула и минните региони към Корнуол, всички от които провокират опасения по отношение на спорните събития.

Крис Бландфорд, президентът на Световното завещание в Обединеното кралство, се оплака, че има „ ниска осведоменост на държавно равнище “ по отношение на значимостта на обектите на ЮНЕСКО в страната, които се подреждат до световноизвестни скъпи обекти като Тадж Махал и пирамидите в Гиза. Според него, финансирането за поддръжката на някои от тях е сериозно ниско, а министрите са посочили „ огромно отвращение да се възползват оптимално от предлагането ни за международното завещание “.

От ЮНЕСКО разкритикуваха английското държавно управление, че не е „ изпълнило отговорностите си “ за отбрана на викторианската брегова линия на Ливърпул и за „ необратимата загуба “ на историческата му стойност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР