Обединеното кралство обяви забрана за внос на руски диаманти, тъй

...
Обединеното кралство обяви забрана за внос на руски диаманти, тъй
Коментари Харесай

Ще бъде ли ефективна забраната на руските диаманти?

Обединеното кралство разгласи възбрана за импорт на съветски диаманти , защото стяга глобите поради войната на Русия в Украйна . Страните от блока на Г-7 също упорстват да имат опцията да наблюдават търговията със скъпоценните камъни, с цел да блокират съветския експорт, защото се пробват да лимитират паричните потоци в съветската военна каса, предава „ BBC “. Въпросът, който поражда обаче, е до каква степен тези схеми ще бъдат ефикасни и може ли да се стигне до непредвидени последствия ?

Колко значим е съветският експорт на диаманти?

Търговията на Русия с диаманти , която възлиза на към 4 милиарда $ (3,2 милиарда паунда) годишно , съставлява дребна част от общия ѝ експорт . Преди войната в Украйна общият експорт на Русия е генерирал облага на стойност 489,8 милиарда $ през 2021 година по данни на централната банка, като петролът и газът са съставлявали 240,7 милиарда $ от него. Въпреки това Русия е най-големият експортьор на диаманти в света по размер, следвана от африканските страни.

В съветския рандеман на диаманти господства държавната компания „ Алроса “ , която през 2021 година е добила съвсем една трета от международните диаманти . Според Ханс Меркет , специалист от Международната осведомителна работа за мира, облагите от „ Алроса “ в действителност се вливат във военната хазна на Кремъл, само че те надалеч не са толкоз значими , колкото петрола и природния газ.

Как може да се ограничи потокът от съветски диаманти?

Съединени американски щати към този момент вкараха наказания в опит да забранят износа на съветски диаманти . В тази обстановка обаче има „ голяма малка врата “ , твърди Тобиас Корминд , който управлява онлайн бижутерийния магазин „ 77 Diamonds “. По негови думи рестриктивните мерки се ползват за необработени диаманти , само че откакто бъдат обработени и полирани, страната на генезис към този момент няма значение. Гражданите на страните от Г7 купуват към 70% от международните диаманти, по тази причина възбраната на Г7 може да има резултат, в случай че диамантите могат да бъдат проследени. Забраната на Г-7 обаче би означавала, че диамантите евентуално ще се насочат към други пазари в Китай и Индия, споделя още Корминд.

Стриктното следене на търговията с диаманти би улеснило ограничението на този поток .

Как пътят на диамантите може да бъде проследен ?

Вече съществува скица , чиято цел е да ограничи „ кървавите диаманти “ , употребявани за поддържане на спорове , наречена Кимбърлийски развой , в границите на който страните сертифицират, че диамантите са „ свободни от спорове “. Това обаче не разрешава следене на диамантите до страната на генезис. Ханс Меркет счита, че най-простият метод за следене на пътя на диамантите би бил да се разшири този развой , тъй че да включва документиране на произхода на камъните .

Съществуват и технологии , които маркират скъпоценните камъни, а сега се създава и такава, която може да ги сканира , с цел да ревизира географския им генезис.

Какви последствия би имала възбраната?

По-голямата част от съветските диаманти попадат в Индия , където в Сурат има огромен център за шлифоване и гланциране . По-малките предприятия за произвеждане на диаманти в града към този момент са съществено наранени , частично заради възбраната на Съединени американски щати.

В Африка локалните минни компании се възползваха от глобите на Съединени американски щати, които засегнаха съветския експорт. Въпреки това доста африкански производители не са подготвени да се включат в скица за следене и биха могли да бъдат изключени, в случай че такава бъде въведена.

Що се касае за Европа , проследимостта би трябвало да бъде „ непробиваема, научна и интернационална “ , твърди Том Нейс , началник на отдела за връзки с медиите в Световния диамантен център в Антверпен, Белгия. Ако това не се случи, Европа рискува да загуби 40 милиарда $ годишно, предизвестява той.

Междувременно, представител на държавното управление на Обединеното кралство съобщи, че то ще работи интензивно с основни сътрудници , с цел да помогне за ограничение на търговията с съветски диаманти, в това число посредством технологии за следене.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР