Обединените патриоти лансираха нова идея за промяна в данъчното облагане

...
Обединените патриоти лансираха нова идея за промяна в данъчното облагане
Коментари Харесай

Патриотите предлагат нов данък за едрите земевладелци

Обединените патриоти лансираха нова концепция за смяна в данъчното облагане - да се вкара нов налог за едрите земевладелци, които имат повече от 20 000 дка земеделска земя. Коалиционните сътрудници изцяло не помниха за ангажимента да не се покачват данъци и осигуровки по време на мандата на ръководството им с ГЕРБ.

" Държавата би трябвало да даде знак, че не насърчава едрата земеделска благосъстоятелност. Окрупняването не е потребно за българското земеделско произвеждане. Освен това тази сфера до момента не е била облагана ", изясни пред бТВ Искрен Веселенов от Вътрешна македонска революционна организация претекстовете за тази смяна.

Вътрешна македонска революционна организация към този момент са подготвени със законопроект, който още днес ще бъде импортиран в Народното събрание.

В началото на седмицата шефът на земеделската парламентарна комисия Йордан Апостолов, който е от НФСБ, също стартира нуждата от в допълнение облагане на едрите земевладелци. Само че изясни, че през идващите месец-два тематиката ще бъде обсъждана с браншови организации и сдружения на притежатели на аграрни земи и едвам наесен ще бъде показан законопроект. Според Апостолов прагът за облагане може да бъде свален и до 10 000 дка, като успокои, че малко физически лица и компании са притежатели на такива огромни терени.

Справката на Вътрешна македонска революционна организация е, че в страната има 61 притежатели на земеделска земя с над 20 000 дка. Общо те владеели 4.5 млн. дка. " Това по никакъв метод не подкрепя стопанската система, а в противен случай – това е метод да има висока рентабилност, която е безусловно необлагаема “, добави Веселинов.

Вътрешна македонска революционна организация предлага новият данък да бъде локален налог върху собствеността, който да влиза в общинските бюджети. Според изчисленията им годишно това ще носи доходи за общо 40 млн. лева

Ставката ще се дефинира от общините съгласно категорията на земята, обясни пред " Сега " Искрен Веселинов.  " Предвидили сме от 0 до 10 лв. на декар, като сме се управлявали от концепцията, че това ще съставлява към 10% от рентата, която се получава на тази земя, т.е. имаме тангениране към 10-процентното облагане на плоския налог ", сподели Веселинов.

Различните категории земи имат друга рентабилност, затова всеки общински съвет ще определя ставките съгласно категориите за неговата община. " В случая ще се таксуват притежателите, а не арендаторите ", съобщи още Веселинов.

От НФСБ обаче обмислят да предложат промяна и на нивата на хонорари на рентите и наемите, както и на облагането на приходите от лихва.

Относно цените на рентите Апостолов разяснява пред БНР, че би трябвало да се съобразят с съответни критерии - нива по области, по стопански региони на обмисляне или по някакъв индустриален симптом, както било по Закона за рентата във Франция.

" Другият аспект е облагане на приходите от лихва с налог над несъмнено ниво, като тук също би трябвало да бъде вярно изчислен прагът - дали ще бъде по междинни арендни заплащания, които се употребяват за образуване въз основата на търговете в съответните регионални дирекции, или ще бъде над равнището на получените дотации. Това също е тематика на широка полемика “, съобщи Йордан Апостолов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР