Обединението “Продължаваме промяната-Демократична България ще отстоява съкращаване на сроковете за

...
Обединението “Продължаваме промяната-Демократична България ще отстоява съкращаване на сроковете за
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Няма да подкрепим удължаване на сроковете за придобиване на българско гражданство

„ Обединението “Продължаваме промяната-Демократична България ” ще отстоява редуциране на периодите за придобиване на българско поданство, както е заложено в предизборната стратегия на групировката. “

Това съобщи от трибуната на Народното събрание Антоанета Цонева, определена от 18 МИР – Разград. Бившият ръководител на Комисията по политиките за българите отвън страната акцентира, че е извънредно недопустимо хората да чакат сред 2 и 3 години за приемане на поданство , както се случва сега. Цонева посочи, че понастоящем срокът за определяне на българско поданство по генезис е девет месеца .

“Ние от ПП-ДБ изрично няма да се съгласим с в допълнение удължение на периодите за придобиване на българско поданство ”, съобщи тя.
Според Цонева, която е и част от управлението на “Да, България ”, всички държавни институции и парламентарни групи би трябвало да работят за повече предвидимост в процеса по придобиване на българско поданство .

“Не може хората, които подават документите си, да нямат никаква сигурност в какви периоди ще получат произнасянето и дали в последна сметка ще придобият българско поданство ”, сподели още депутатът. Тя поддържа и концепцията за тържествена гала при връчване на копие от указа на президента за българско поданство.

“Необходимо е връзката сред личността и страната, каквато съставлява поданството, да бъде в допълнение подсилена с подобаваща обществена гала и полагане на клетва сега на присъединение към българската нация ” , добави Цонева.

Народният представител подсети, че през годините проведени незаконни групи и мрежи са трансформирали придобиването на българско поданство в рентабилен бизнес , довел до наказания против към този момент някогашен ръководител на ДАБЧ и секретаря на организацията. С препратката си Цонева акцентира значимостта на Консултативния съвет при ДАБЧ, който следва да бъде основан най-късно доникъде на юни.

“Нашата вяра е Консултативният съвет да бъде конституиран в открития период, да бъдат подбрани подобаващите хора и органът да бъде ресурсно-административно обезпечен, тъй че да бъдат решавани в период множеството гранични случаи, свързани с установяването на български генезис на наши сънародници ”, заключи Цонева.

Служебният правосъден министър Крум Зарков разкри закононарушения с кандидатстването за българско поданство по време на чуване в Народното събрание. Той съобщи пред депутатите от парламентарната естрада:

„ Поставените проблеми са извънредно значими и са познати на Министерството на правораздаването. Предприели сме ограничения, с цел да бъдат предотвратени. Нека употребявам тази естрада да кажа на всички в чужбина, които би трябвало да придобият българко поданство, че нямат потребност от медиатори. През последните месеци е извънредно засилен контролът върху документите на претендентите, като единствено през тази година е предоставен надзор върху 1000 преписки. “

По думите му инспекциите се правят от Министерство на вътрешните работи и Министерството на външните работи. Според него казусът на тези инспекции е, че те удължават периода за изговаряне . Зарков заяви, че е установен един забавен феномен:

„ Тези хора, които живеят отвън България дават документите си персонално, само че дават тук лице за контакт. В доста от случаите хората, които са дали неистинен документи дават един и същи контакт за България, което приказва за известна степен на организираност, което е предмет на проучване от други органи. Тук става дума за закононарушение без никакво подозрение. Посредниците са доста изобретателни. Като да вземем за пример да задръстват системата, единствено за минута две всички часове на министерството са заети и по този начин медиаторът се оказва като продавач на билетчета. Взели сме ограничения, против нас реакцията е доста мощна. “

По мотив това, че закъсненията са големи , Зарков съобщи, че два са главните казуса.

„ Единият е по какъв начин се дава час и дата, на който да се подадат документите. За жителите, които имат пребиване, няма потребност от час, само че тези които живеят в чужбина би трябвало да се запишат. Преди системата се запълваше на шест месеца, което създаваше компликации, в този момент без да сме решили изцяло казуса, въведохме рестрикции. Системата не се отваря на шест месеца, а ден за ден. Проблемът няма да бъде решен единствено само с механически средства, защото Агенция „ Българско поданство “ може да поеме 30 записвания дневно, а желанията са в пъти повече “ , акцентира той. Зарков означи, че е имал опцията да усили щата на дирекцията , тъй че тя да може да работи повече, само че тук идваме до втория миг :

„ Веднъж признати тези документи би трябвало да бъдат обработени в законови периоди, които са неизпълними. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР