Ню Йорк. Според ново проучване на Wall Street Journal подкрепата

...
Ню Йорк. Според ново проучване на Wall Street Journal подкрепата
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в световния печат

Ню Йорк. Според ново изследване на Wall Street Journal поддръжката на испаноговорящите гласоподаватели в Съединени американски щати е отмерено разграничена сред демократи и републиканци, написа The Hill .

Макар анкетата да е извършена измежду извънредно дребен размер на извадката от 165 регистрирани гласоподаватели, с цел да стигне до своите изводи и има граница на неточност от 7,6 процентни пункта, това е най-новата порция данни в тревожна наклонност за демократите. Партията през годините стана подвластна от латиноамериканския избор, с цел да печели национални и локални избори и призна, че слабото й показване измежду гласуващия блок е частично отговорно за провалите през 2020 година в основни щати като Тексас и Флорида.

Според Wall Street Journal 44% от испаноговорящите биха дали своят вот за президента Байдън, в случай че президентските избори през 2024 година се проведат през днешния ден, а 43% биха дали своят вот за някогашния президент Тръмп.

Разбивката за поддръжката на латиноамериканците преди междинните избори за Конгрес през 2022 година демонстрира сходно тъждество, като поддръжката за демократите и Републиканската партия е равна на 37 % всяка.

В сходство с множеството анкети на испаноговорящите гласоподаватели, изследването на WSJ откри по-голяма поддръжка за републиканците и Тръмп измежду латиноамериканските мъже, в сравнение с измежду латиноамериканските дами.

Но изследването на WSJ е показателно в заключенията си по отношение на цялостната поддръжка за Републиканската партия, даже отчитайки необятната граница на неточност.

В отчета на WSJ се отбелязва, че статистическото тъждество сред латиноамериканските гласоподаватели би било съществена смяна от изборите през 2020 година, когато Байдън получи 63 % от гласовете на латиноамериканците, с близо 30 процентни пункта повече от Тръмп.

Малкият размер на извадката и неналичието на културна подготвеност в социологическите изследвания от дълго време са проблем измежду латиноамериканските политически консултанти, които споделят, че анкетите на латиноамериканците постоянно са направени измежду англоговорящите, по-богати испаноговорящи гласоподаватели.

Допитването на WSJ беше извършено от ALG Research и Fabrizio, Lee & Associates, две добре известни социологически организации, които по-рано тази година подписаха контракт с вестника за създаване на вътрешна конструкция преди междинните избори през 2022 година

Анкетата е извършена сред 16 и 22 ноември измежду известни, регистрирани гласоподаватели, половината от мобилните си телефони, една четвърт на стационарни телефони и една четвърт посредством интернет изследване.

Пълната анкета включваше 1500 регистрирани гласоподаватели с регистрирана граница на неточност от плюс минус 2,5 процентни пункта.
***
Ню Йорк. През последните месеци цяла Европа бие паника за натрупването на съветски войски по границата с Украйна. Има опасения, че съветският президент Владимир Путин обмисля повтаряне на 2014 година, когато съветските войски анексираха Кримския полуостров и поддържаха промосковските сепаратистки бунтовници в Донбас в Източна Украйна. Москва отхвърли каквито и да било проекти за инвазия, само че американски чиновници считат, че сходен ход е изцяло вероятен, написа The Wall Street Journal в материал, показан без редакторска интервенция.

Президентът Байдън разиска възходящото напрежение във видео диалог с Путин във вторник. Според Белия дом президентът е предизвестил съветския водач против всякаква инвазия, заявявайки, че военна ескалация в Украйна ще докара до стопански и други ограничения от страна на Съединените щати.

Не е ясно дали Русия желае да си върне контрола над някогашната руска република или да попречи на Съединените щати и НАТО да развият по-тесни връзки с Украйна и да я запазят като буфер сред Москва и Запада.

Какво се случва на границата сред Русия и Украйна?

Русия не разкрива детайлностите и мащаба на разполагането на войските на границата с Украйна. Американски чиновници обаче споделят, че Путин събира до 175 000 бойци. Както се чака, с помощта на това се чака той да може да издаде заповед за инвазия до началото на 2022 година Позовавайки се на нови разследващи отчети и шпионски сателитни изображения, чиновници споделят, че съветските военни мерки са разнообразни от това, което видяхме тази пролет. Според тях с приключването на маневрите съветското наличие в района евентуално ще се удвои. Освен това Русия стартира бързо да активизира резервисти.

„ Ако Русия реши да продължи борбата, ще има съществени последствия “, сподели държавният секретар Антъни Блинкен предходната седмица преди срещата си с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Стокхолм.

Какво е заложено на карта за Русия?

В руско време Украйна е била скъп запас – житница и ковачница. Нейните богати аграрни земи хранеха целия някогашен Съюз на съветските социалистически републики с пшеница, а самата тя беше значим промишлен център. Освен това обширните украински равнини служеха като един тип буфер сред европейските сили и съветския хинтерланд. Тесни исторически, културни и езикови връзки сред страните са съществували доста преди възхода на Руската империя през XVIII век. С рухването на желязната завеса Москва продължава да преглежда Украйна като основно геополитическо пространство и следи със угриженост възходящите прозападни настроения там.

След като национални митинги в Киев и други градове смъкнаха проруския президент, Русия анексира Крим, където е основан нейният черноморски флот, и разположи поддръжка за проруските милиции в Източна Украйна, макар че изрично отхвърля изпращането на войски и съоръжение на бунтовници.

Оттогава повече от 14 000 души са починали в Донбас и вероятностите за политическо решение са мътни, макар мирното съглашение, подписано с посредничеството на Германия и Франция. Нарушенията на прекратяването на огъня ескалираха тази година, а привличането на съветски войски в допълнение изостри обстановката.

Как реагира Украйна?

Украинският президент Владимир Зеленски дефинира прехвърлянето на съветски войски катои „ доста рисков “ сигнал и увери, че украинските сили са подготвени да отхвърлен всяка инвазия. Зеленски разгласи предишния месец, че държавното управление му е разкрило скрит план, включващ съветски жители, без обаче да даде никакви детайлности. Москва отхвърли обвиняванията.

Русия ще нападне ли Украйна?

Официални лица от Съединени американски щати споделят, че американските разследващи организации към момента не са определили дали Москва ще извърши проектите си за навлизане, само че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс сподели в понеделник, че натрупването на сили ще разреши на Русия да „ работи доста коренно “. Съединените щати неведнъж осведомиха съдружниците си, че сходен ход е вероятен, а Блинкен предизвести предходната седмица, че в този случай на Русия ще бъдат наложени стопански наказания. Междувременно Белият дом преценя разновидностите за отговор на всяка съветска атака, от засилена военна поддръжка за Украйна до по-нататъшни дипломатически старания за деескалация на евентуален спор. Очаква се Байдън да подчертае рисковете, в случай че Русия предприеме по-нататъшни стъпки за изостряне на обстановката.

В понеделник Байдън беседва с водачите на Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство, основни членове на НАТО. Те се съгласиха да призоват Русия да предприеме стъпки за разрешаване на сепаратисткия спор в Източна Украйна.

Какво желае Русия?

Русия отхвърля, че се готви да нахлуе в по-малкия си комшия и упрекна НАТО, че дава на Украйна съвременни оръжия, подклаждайки напрежението и дестабилизирайки района.

В същото време съветски представители обявиха, че Москва не търси спор, а желае да обезпечи баланс на ползите в района. Освен това Кремъл изисква гаранции, че НАТО няма да се уголемява по-нататък на изток или да разпростира оръжия покрай съветска територия. Някои анализатори по сигурността считат, че главната цел на Москва е да попречи на Запада да ускори връзките си с администрацията на Зеленски.

Москва също оказва доста въздействие върху съдружниците на Съединени американски щати в Европа посредством доставките на газ. На Русия се падат съвсем половината от вноса на газ в Европа, а цените се покачиха в целия континент поради енергийната рецесия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти преди диалозите на Путин с Байдън, че съветският президент е подготвен да изрази опасенията си пред американския си сътрудник, да изслуша неговите и да му даде всички пояснения.
***
Токио. Япония не има намерение да изпраща членове на държавното управление и други държавни чиновници на Олимпиадата в Пекин, като по този метод ще поддържа оповестения от Съединени американски щати дипломатически протест на игрите. Това заяви локалният вестник Sankei , базирайки се на източници.

В същото време, съгласно предварителния проект, в японската делегация в Пекин ще бъдат включени ръководителят на спортния отдел Коджи Мирофуси и ръководителят на японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита. Те не са държавни чиновници, което би разрешило на Япония да поддържа дипломатически протест от страна на Съединени американски щати. Токио ще вземе дефинитивно решение по този въпрос на по-късен стадий, като вземе поради дейностите на сътрудниците от Г-7 и реакцията на китайската страна.

По-рано министър председателят Фумио Кишида съобщи, че Япония ще изхожда от личните си национални ползи във връзка с възможен дипломатически протест на Игрите в Пекин.

На 6 декември Съединени американски щати оповестиха дипломатически протест на Олимпийските игри в Пекин през 2022 година, което значи отвод от изпращане на публични лица за Игрите. По-късно Вашингтон уведоми за това своите съдружници и сътрудници в чужбина, като им остави правото независимо да вземат решения по отношение на присъединяване или безучастие в Китай, свързани с Олимпиадата. Призивите за протест на Зимните игри, които преди този момент бяха отправени от политици от Канада, Норвегия, Съединени американски щати, както и представители на съвсем 200 правозащитни организации от разнообразни страни, са свързани с изказванията за всеобщите репресии, приписвани на КНР в Синдзян-Уйгурския самостоятелен регион. Китай отговори, като назова решението на Съединени американски щати политическа операция, в несъгласие с Олимпийската харта, и даде обещание да предприеме контрамерки.

Австралийският министър председател Скот Морисън разгласи сходно решение за протест по-рано денем.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година Пекин бе определен за хазаин на Олимпиадата на сесията на Международния олимпийски комитет в Куала Лумпур на 31 юли 2015 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР