Ню Йорк. Президентът на САЩ се притече на помощ на

...
Ню Йорк. Президентът на САЩ се притече на помощ на
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Президентът на САЩ се притече на помощ на Борис Джонсън

Ню Йорк. Президентът на Съединени американски щати се притече на помощ на Борис Джонсън след решението на английския Върховебн съд, разяснява съветският вестник “Независимая газета “ .
Британският министър председател Борис Джонсън и американският президент Доналд Тръмп ще сключат комерсиално съглашение сред двете страни до юли 2020 година, оповестяват медиите. Инициатор е Вашингтон. Така американският водач сподели поддръжката си за поддръжниците на Брекзит и сегашния глава на английското държавно управление. За Борис Джонсън помощта от чужбина не би била непотребна. Във вторник той претърпя сензитивно проваляне - Върховният съд реши, че взетото по негово предложение решение за прекъсване на работата на Народното събрание е нелегално.
Още през юни, по време на посещаване в Обединеното кралство, Тръмп приказва за бъдещо съглашение, което след излизането на британците от Европейски Съюз ще усили комерсиалния оборот на двете страни пет пъти.
„ Мисля, че ще сключим доста свястно комерсиално съглашение, което също ще бъде доста заслужено “, съобщи американският президент, изказвайки се по време на кръгла маса, извършена тогава в Лондон по проблемите на огромния английски и американски бизнес. Въпреки това, когато пристигна време, Тръмп се въздържа от всевъзможни специфики. Британският вестник Sun назова времевата линия: „ пътна карта “ за съглашението, която може да бъде показана още през декември тази година.
Според Кира Годованюк, старши откривател в Центъра за английски проучвания в Института за Европа на Руската академия на науките, изказванията за невижданото комерсиално съглашение сред двете страни имат чисто политически темперамент.
„ Не може да се приказва за бързо и ускорено подписване на съглашение. Въпросът за Брекзит към момента не е решен. При какви условия ще се организира, не е ясно. Ако се подписа договорка за Брекзит, това допуска, че Обединеното кралство ще остане в митническия съюз на Европейски Съюз за известно време. Това значи, че не може да се приказва за идно подписване на митнически съюзи със Съединени американски щати “, сподели тя пред НГ.
Годованюк отбелязва, че договарянията за комерсиално съглашение сред Вашингтон и Лондон няма да са лесни. „ Има прекалено много капани. Например Съединени американски щати желаят безвъзмезден достъп до вътрешния пазар на Обединеното кралство за своите храни и селскостопански артикули. Във Англия това плаши мнозина. Те се притесняват, че генетично модифицираните артикули, създадени в Съединени американски щати, ще се наводнят рафтовете в магазините “, споделя специалистът. Годованюк обръща внимание на американско-британските различия във връзка с допускането на американски компании на застрахователния пазар и пазара на медицински услуги на Обединеното кралство. Следователно предстоят договаряния, които е малко евентуално да приключат в границите на шест месеца.
Припомняйки вероятностите за двустранно комерсиално съглашение, Тръмп по този метод твърди гласоподавателите на Джонсън, че Съединени американски щати няма да изоставят Англия, когато изоставен Европейски Съюз, сподели специалистът. За Джонсън сходна поддръжка е доста значима. В битката против съперниците в страната той е надвит. Във вторник Върховният съд постанови за нелегално прекъсването на Народното събрание. Решение на съда значи, че Народното събрание въпреки всичко ще стартира да заседава. Освен това съперниците на премиера в Камарата на общините ще имат още една причина за офанзиви против Джонсън. Неговите дейности бяха приети от Върховния съд като превишение на пълномощията на министър-председателя.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР