Ню Йорк. Китайският президент Си Дзинпин е предупредил американски си

...
Ню Йорк. Китайският президент Си Дзинпин е предупредил американски си
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Си Дзинпин е предупредил Байдън за възможна пълномащабна криза преди посещението на Пелоси

Ню Йорк. Китайският президент Си Дзинпин е предизвестил американски си сътрудник Джо Байдън в телефонен диалог за нуждата от попречване на пълномащабна рецесия, оповестява The Wall Street Journal , базирайки се на свои източници.

Според тях в диалог с американския водач на 28 юли Си Дзинпин е изразил отчаяние от идното тогава посещаване на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван. Според събеседниците на изданието, китайският президент е предизвестил Байдън за вероятните последствия от сходно пътешестване, без да прецизира какво тъкмо има поради. Както написа изданието, Китай се опасява да не се допусне резултат на доминото, при който други международни политици, следвайки образеца на Пелоси, ще се решат да посетят Тайван.

Според The Wall Street Journal Си Дзинпин е споделил в диалог с Байдън, че Китай не има намерение да влиза в спор със Съединените щати, само че и двете страни би трябвало да „ поддържат мира и сигурността “. Според информацията на изданието, китайският президент е отбелязал, че „ в този момент не е моментът за пълноценна рецесия “.

Ситуацията в Тайванския пролив и в целия Азиатско-тихоокеански район ескалира след пътуването на ръководителя на Камарата на представителите в Тайпе на 2-3 август, което провокира остри рецензии от континентален Китай. Пекин неведнъж е предупреждавал Вашингтон, че ще предприеме ответни ограничения, в случай че се реализира визитата на Пелоси, която заема третата по височина позиция в йерархията на държавното управление на Съединени американски щати. На 4 август въоръжените сили на КНР започнаха огромни военни маневри с ракетни стрелби в шест региона на тайванските води, които трябваше да приключат на 7 август, само че бяха удължени за неопределен срок. В сряда представител на бойното командване на Източната зона на Народноосвободителната войска на Китай съобщи, че всички сложени по време на извършените през последните дни учения задания са изпълнени, само че не посочи дали маневрите са приключили.

Тайван се ръководи от лична администрация от 1949 година, когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), бягат там, откакто са победени в гражданската война в Китай. Оттогава островът е запазил името, знамето и някои други атрибути на някогашната Китайска Република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според формалната позиция на Пекин, Тайван е една от провинциите на КНР.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР