Ню Йорк. Китай призова ООН да напомни на Съединените щати

...
Ню Йорк. Китай призова ООН да напомни на Съединените щати
Коментари Харесай

The Guardian: Китай се оплака в ООН от спътниците на Илон Мъск

Ню Йорк. Китай прикани Организация на обединените нации да подсети на Съединените щати да съблюдават Договора за галактическото пространство, откакто спътниците на Илон Мъск SpaceX съвсем се сблъскаха с китайска галактическа станция два пъти през последната година, оповестява The Guardian .

Китайската национална галактическа администрация съобщи, че станцията „ Тянгун “ е била принудена два пъти - през юли и октомври 2021 година - да прибегне до незабавни маневри, с цел да избегне конфликти със спътници на Starlink. Пекин показа отчет на Комитета на Организация на обединените нации за спокойно потребление на галактическото пространство.

В отчета Пекин изиска от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да подсети на подписалите Договора за галактическото пространство, че те би трябвало да „ носят интернационална отговорност “ за национални действия, осъществявани в космоса както от държавни, по този начин и от неправителствени организации.

„ Китай би желал генералният секретар на Организация на обединените нации да популяризира горната информация до всички страни, страни по Договора за космоса “, се споделя в документа.

Според специалист от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics Джонатан Макдауъл, конфликтите в космоса не са необичайност, само че през последните години броят на сходни произшествия се е нараснал заради броя на изстрелванията на спътници, в това число спътници Starlink.

Както напомня изданието, компанията на Мъск към този момент е изстреляла над 1600 спътника в космоса, като общо SpaceX получи позволение от Федералната комисия по връзките на Съединени американски щати да изстреля до 12 хиляди спътника.

Впрочем, Макдауъл счита за „ извънредно необикновена “ жалбата на Китай посредством „ информативен бюлетин “, като прибавя, че галактическите действия на страната също са генерирали огромни количества галактически боклуци.

„ Справедливо е да се каже, че през последните 10 години американската галактическа станция трябваше да заобикаля няколко пъти отломките от китайския боен антисателитен тест през 2007 година през последните 10 години “, сподели Макдауъл пред The Guardian.

Според американския астрофизик случаят е следващ симптом на „ новата епоха в космоса “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР