Ню Йорк. Българската делегация за 72-рата сесия на Общото събрание

...
Ню Йорк. Българската делегация за 72-рата сесия на Общото събрание
Коментари Харесай

Американските еврейски организации: Светът трябва да помни спасяването на българските евреи

Ню Йорк. Българската делегация за 72-рата сесия на Общото заседание на Организацията на Обединените народи (ООН) се срещна през днешния ден в Ню Йорк с водачи на американските еврейски организации. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .
Президентът Румен Радев, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова разговаряха с управленията на еврейските организации, сред които Б’ней Б’рит Интернешънъл, Американския еврейски комитет, Лигата против поругаването, Американски еврейски конгрес и Конференцията на президентите на главните еврейски организации.
" Доказали сме с нашата история, че българският и еврейският народ споделят общи полезности ", посочи президентът Радев.
" Приятели сме на България от десетилетия. Знаем, че следващата година се навършват 75 години от спасяването на българските евреи и ще работим дружно с България, с цел да изтъкнем нейната неповторима роля, тъй като светът не вижда доста такива образци през днешния ден. Премиерът Бойко Борисов е огромен наш другар ", посочи Дейвид Харис, изпълнителен шеф на Американския еврейски комитет, пред външния министър Екатерина Захариева.
" По време на нашето Председателство на Съвета на Европейски Съюз се надявам да се провежда среща на високо ниво ЕС-Израел. Приятелите би трябвало да разискват общите си тематики непосредствено, а от 5 години не е имало такава среща ", посочи министър Захариева. Тя благодари на американските еврейски организации за ролята им за подсилване на връзките на България със Съединени американски щати и с Държавата Израел.
Една от задачите на идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година е да насърчи почитането на жертвите на Холокоста и да насочи напъните на Европейски Съюз в битката с антисемитизма, ксенофобията и езика на омразата.
На 29 юни т.г. България бе призната в Женева за страна-лиазон в Международния алианс за възпоменание на Холокоста и по този начин стана първата страна, стартирала процеса по пълноправно участие в организацията след 2009 година
По традиция ръководителят на българската делегация за присъединяване в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк и министърът на външните работи, организират срещи с управленията на еврейските организации в Съединени американски щати. Тези срещи съставляват отлична платформа за разискване на необятен кръг въпроси от съвместен интерес.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР