Нямаме за цел да плашим работниците и да ги притесняваме

...
Нямаме за цел да плашим работниците и да ги притесняваме
Коментари Харесай

Трудови инспектори влизат при работещите от вкъщи, но само с тяхно съгласие

" Нямаме за цел да плашим служащите и да ги тормозим по домовете.И за нас ще е дискомфортно да всяваме боязън. Правото на персонален живот и цялост на жилището е конкретизирано още в Конституция ". Това съобщи новият началник на Главна ревизия по труда Елена Аврамова в Народното събрание, където беше изслушана поради развихрилата се след нейни медийни изяви на отдалечено работещите и би трябвало да им дават достъп.

" Няма да има принудителен детайл, задачата на инспекциите на ГИТ е да се подсигуряват правата на отдалечено работещите, увери Аврамова депутатите от парламентарната комисия по електронно ръководство, където беше изслушана по тематиката. Тя изясни, че инспекциите ще се превят по сигнали на служащите и че влизането в жилища ще става единствено при единодушие на съответния служащ.

" Можем да се уверим в едни или други изказвания на служащия или работодателя, единствено в случай че придобием непосредствени усещания ", акцентира тя и посочи, че влизането в домовете ще се случва в работно време на хората и че задачата е да се подсигуряват техните права.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Главната ревизия по труда (ГИТ) желае да влиза в домовете н...

Регламентът за домашните инспекции при работа от разстояние е от 2011 година и не е променян.Там е казано - със единодушието на служащия, подчертаха от ГИТ.

" Ще ревизираме наложително съществуването на трудов контракт със съответните реквизити за работа от разстояние " уточни Аврамова и посочи, че следва да бъдат написани всички връзки, касаещи изискванията за работното, техническо и друго съоръжение, методите на поддръжка и всичко, касаещо осъществяването на работа от разстояние. " Проверяваме освен трудовите правни отношения, само че и спазването на Закона за здравословни и безвредни условия на труд, обезпечаването със работа по трудова медицина, идентифицирането на всички опасности при работа ", добави изпълнителният шеф на ГИТ.

" При трудов случай, нашето наличие ще е неотложно, с цел да може ГИТ да способства за вярно уточняване на детайлите ", означи още Аврамова.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Нов закон в Португалия за отдалечена работа прави европейската страна същински парадайс за служащите....

" Ако някой пусне умишлен сигнал, ние по тази причина сме орган - с цел да можем независимо да вземем мнение. Не целим да защитим някой, който има отрицателно отношение към работодателя, а да защитим сходството със закона ", съобщи още тя.

Запитана по какъв начин ще предотвратят опцията да се спекулира, Аврамова отговори: " Чрез директно осведомление. Трябва и двете страни да ни дадат информация. Твърденията са едно, документите може да покажат друго ".

Шефът на ГИТ заяви, че зачестяват сигналите за нередности при хоум офис. За 2021 година в инспекцията са постъпили 27 сигнала и са установени 20 нарушавания, за 2020 година, когато стартира пандемичната конюнктура, сигналите са 12. " Сигнализират ни най-вече за работно време, застраховане на почивки, възнаграждение на ексклузивен труд, за недеклариран труд ", уточни Аврамова.

При всяко административно произвеждане трудовите инспектори първо ревизират работодателя, тъй като той е страна. От него ще се изискват документи и да потвърди сходство с трудовото законодателство.

Това ще изисква освен при проблем по сигнал с работещ отдалечено. ГИТ приготвя акция с въпросници за самоконтрол по спазването на трудовото законодателство, в това число при работа от разстояние и точно от анонсирането на тази акция, е зародило объркването с идни домашни визити. За акция на ГИТ, която всеки миг ще бъде стартирана, са създадени видове въпросници за самоконтрол за разнообразни браншове за тематични инспекции.

Въпросниците са към 100 и не са единствено за работа от разстояние, а също за ексклузивен труд, за електробезопасност и така нататък Тези въпросници са част от превантивния надзор на ГИТ, не са наложителен детайл на инспекциите, а са за подкрепяне на работодателите за наложителните детайли, които би трябвало да са изпълнили при наемането на личен състав, в това число на отдалечена работа. Ще се изпращат по електронен път. Работодателите ще получат линк и ще бъдат ориентирани да отговорят на въпросите. Впоследствие ще получат противоположна форма, в която ще бъде записано какво да поправят, къде са позволили противоречие, изясни Аврамова. Никой няма да бъде глобен на база на това, че е сбъркал във въпросника, подчертаха от ГИТ.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР