Няма засилен мигрантски натиск към българо-турската и българо-гръцката граница заради

...
Няма засилен мигрантски натиск към българо-турската и българо-гръцката граница заради
Коментари Харесай

Нулев е миграционният натиск на границата ни с Турция

Няма засилен мигрантски напън към българо-турската и българо-гръцката граница поради интервенцията на Турция в Северна Сирия. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет и среща с президента Румен Радев по тематиката. Борисов посочи, че България не е заявявала позиция в поддръжка на турската интервенция.

Вижте повече от директното включване на Александър Марков

Нулев миграционен напън по българо-турската граница, малко по-висок е по българо-гръцката, само че Министерство на вътрешните работи и българската войска са подготвени да реагират при всякаква изключителна обстановка. Това стана ясно след изключителното съвещание на Съвета по сигурността към държавното управление, управлявано от премиера Бойко Борисов. След това Съветът пристигна в администрацията на президента за среща с Румен Радев, с цел да обсъдят каква е обстановката по двете граници след началото на турската интервенция в Североизточна Сирия.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България упорства тази интервенция да бъде прекъсната поради това, че тя основава филантропична обстановка, която би могла да отприщи миграционна вълна към нашата страна. На въпрос на Българска национална телевизия дали изявява поддръжка за тази интервенция, както твърди турският външен министър, министър председателят съобщи, че такава поддръжка не е заявявал.

В четвъртък следва да бъде свикано съвещание на Европейски Съюз в Брюксел, а което една от точките би могла да бъде гласоподаване на наказания против Турция точно поради интервенцията в Сирия. На въпрос по какъв начин ще гласоподава България министър председателят съобщи, че не му се желае да стига до там, защото стокооборотът сред България и Турция е няколко милиарда $ и тези стопански наказания биха засегнали колкото Турция по този начин и България. Настояването на България е обстановката в Сирия да се позволи по изкусен път.
Бойко Борисов: Отчетохме, че ограниченията ни към този миг работят идеално и имаме нула миграция. Що се касае до изключителни обстановки, които биха могли да дойдат, сме провели обучение сред гранична полиция, Министерство на вътрешните работи, армията, специфичните ни сили, имам създадени проекти. С президента обсъдихме нашето присъединяване на Съвета и отбраната на сухопътните ни граници като оперативни проекти, на Европейски Съюз, освен на България. Така че беше доста потребна, работна среща. А и да не забравяме, че Турция е член на НАТО и тя може да желае задействане на член 5. То може да стане доста забавно. Над 700 набези споделят турските публични управляващи, че имат от кюрди и от сирийци. Така ли е - не е ли, само че към този момент те публично приказват за член 5.  Борисов: Категорични сме, че военната интервенция в Сирия би трябвало да спре Борисов: Категорични сме, че военната интервенция в Сирия би трябвало да спре
Категорични сме, че военната интервенция в Сирия би трябвало да спре, тъй като рискът от филантропична рецесия е доста огромен. Само дипломацията е тази, която може д...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР