Няма втора като нашата мусакаНеобходими Продукти● лук - 5 бр.

...
Няма втора като нашата мусакаНеобходими Продукти● лук - 5 бр.
Коментари Харесай

Моята мусака с повече лук

Няма втора като нашата мусака

Необходими Продукти

● лук - 5 бр. огромни глави
● картофи - 5 - 6 бр. приблизително огромни
● кайма - 2 пакетчета (500 г)
● олио
● черен пипер
● чубрица
● дафинов лист - 2 - 3 бр.
● сол
● вода

За заливката


● кисело мляко - 400 г
● яйца - 5 бр.
● сол
● брашно - за втвърдяване (1 - 2 с.л.)

Начин на подготвяне

Почистваме лука и го измиваме. Режем го на едро. Изсипваме го напряко в тавата, в която ще печем. Сипваме олио и слагаме да го запържим на котлона. Разбъркваме съвсем непрекъснато, с цел да се запържи отмерено.

След това слагаме каймата в купа и прибавяме мъничко вода при нея. Размачкваме с ръка хубаво. Каймата би трябвало да стане по-мека, с цел да ни е по-лесно да я раздробим на трохи при запържването. Когато сме подготвени с каймата, я прибавяме в тавата при лука и започваме да я раздробяваме на трохи.

Бъркаме по-енергично, до момента в който раздробим хубаво каймата. След това я запържваме леко и нея и след това прибавяме картофите, които авансово сме обелили, измили и нарязали на кубчета. Разбъркваме за към 1-2 минути и наливаме топла вода, съвсем едвам покрие продуктите.

Оставяме на котлона да заври и понякога разбъркваме.

Добавяме черния пипер, чубрицата (аз поставям повечко, тъй като я обичаме, а и отива на мусаката) и 2 или 3 листа дафинов лист. Водата би трябвало да се изпари съвсем цялата, в случай че желаете да има малко сос при мусаката, а в случай че не желаете, би трябвало да остане единствено на мазнината (олиото).

Разбърквате понякога. Малко преди да стане подготвена мусаката за заливката, вадите дафиновия лист и добавяте сол на усет. Разбъркваме още малко да се овкуси със солта и махате от котлона.

За заливката на мусаката взимате една купа, по-късно чуквате яйцата и ги разбивате добре. Добавяте киселото мляко и разбърквате. Слагате сол на усет и брашно да се сгъсти още малко. Брашното зависи от това какъв брой ви е гъсто киселото мляко.

След това разбърквате добре да се измеси всичко до еднородна примес. Гъстотата на заливката би трябвало да е горе - долу с гъстотата на боза или малко по-гъста. След като сме подготвени със заливката, я изсипваме отмерено в тавата при останалите артикули. Слагаме да печем в авансово загрята фурна. Печем на умерена фурна до подготвеност.

Рецептата и метода на подготвяне я знам от моята майка. С леки усъвършенствания от мен. Аз по този метод подготвям мусаката у дома. Надявам се да ви хареса моята мусака с повече лук.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР