Няма виновни длъжностни лица за наводнението във варненския квартал „Аспарухово”,

...
Няма виновни длъжностни лица за наводнението във варненския квартал „Аспарухово”,
Коментари Харесай

Извънредна новина за потопа във варненския квартал „Аспарухово“, взел 13 жертви

Няма отговорни длъжностни лица за наводнението във варненския квартал „ Аспарухово”, което взе 13 жертви преди 4 години. Наказателното дело за бедствието е дефинитивно прекъснато от Апелативния съд във Варна. Решението не предстои на обжалване, оповестява Дарик.

Според съда главната причина за потопа е екстремността на естественото събитие от 19 юни 2014 год. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология единствено за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, на един квадратен метър са паднали 138,8 литра превалявания. За интервала от 15 до 20 юни количеството на преваляванията пък е било 175,6 литра, което съставлява 382 % от нормата за месец юни. Подобно наводняване във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър.

Свлачищата, отпадъците и издигнатите постройки в дерето не са главната причина за вредите и жертвите, счита съдът.

Досъдебното произвеждане, формирано незабавно след наводнението във варненския квартал, беше водено за причиняване гибелта на 13 души заради немарливо осъществяване на занимание или на друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха. Делото беше следено от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжния следствен отдел, напомнят от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Постановлението на държавното обвиняване за преустановяване на наказателното произвеждане беше анулирано от Окръжния съд в морската столица. Въззивната инстанция обаче почете митинга на прокуратурата и дефинитивно приключи делото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР