Няма такива казуси, особено юридически. Особено в съвременните условия, при

...
Няма такива казуси, особено юридически. Особено в съвременните условия, при
Коментари Харесай

Експерт по гражданско право: Наказанието за отказ от връщане на чуждо дете е до 3 години затвор

Няма такива проблеми, изключително юридически. Особено в актуалните условия, при които се прави раждането. Бих споделил, че това е казус с изключително огромно медийно отразяване, тъй че не бих споделил, че особено гражданското и фамилното право разполага даже с съответен инструмент, през който да мине решението на този проблем.

Така разяснява в студиото на Euronews PrimeTime специалистът по гражданско доцент Стоян Ставру проблема с разменените бебета в болница „ Шейново “.

Доц. Ставру уточни, че прокуратурата би трябвало открити всички условия към случая, в това число дали размяната е била умишлена.
Ако фактически е потвърдено с ДНК тест дамата, която отхвърля да върне непознато дете и своеволно го задържа по смисъла на текста на Наказателния кодекс, значи, че прави закононарушение, което се санкционира с до 3 години отнемане на закононарушение.
Агенцията за протекция на детето също би могла да се намеси и да го настанят по административен ред отвън фамилията, в което се намира сега, до момента в който има дефинитивно решение на съда, означи още специалистът.
Ако детето, което е открито по произхода си и генетичната си връзка с родителите си, е открито, че живее при други хора, родителите имат право да си го изискат назад, с цел да живее при тях.
По думите на доцент Ставру фамилният кодекс изисква детето да живее при биологичните си родители.

Той обаче акцентира, че въпросът с изключение на юридически, има и етичен и честен аспект, като е допустимо да има протакване при предаването на бебетата назад на биологичните им родители.

„ Във всички случаи ние не можем да вземем просто като една движимост да я преместим от един дом в различен “, уточни специалистът.

Според него процесът може бъде и относително бърз, само че зависи от съдействието на всички забъркани страни.

Със сигурност родителите би трябвало да бъдат обезщетени, счита доцент Ставру.
„ Първото нещо, което детето би трябвало да види, съгласно мен, е майка си и първото нещо, което майката би трябвало да види е детето си “, безапелационен е той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР