Няма срокове за започване на консултациите при президента след като

...
Няма срокове за започване на консултациите при президента след като
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Възможно е в края на тази седмица президентът да връчи проучвателният мандат за съставяне на правителство

Няма периоди за започване на консултациите при президента откакто бъде призната оставката на премиера. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в СУ

" Ако президентът искаше и той да внесе в допълнение напрежение, можеше още през днешния ден да предложения парламентарни групи на съвещания, само че допускам, че съобразявайки се с това, че въпреки всичко водачът на най-голямата по бройка парламентарна група не е в страната, и то не тъй като е влезнал в болница или по този начин да се каже се е скрил някъде, а е на външнополитическо събитие, допускам, че ще го изчака. Т.е. най-рано от петък би могло да се чака да има известие за планувани съвещания с парламентарните групи от страна на президента ", добави Киселова.

Според нея има различни разновидности, зависи от президента Румен Радев. Консултациите може да бъдат направени в границите на петъчния ден с всички шест парламентарни групи и в петък да се връчи проучвателния мандат. Може да са 3 по 3, т.е. 3 парламентарни групи – в петък, 3 – в понеделник. Могат да бъдат и 2 по 2, най-малките - в петък, а в понеделник и вторник – към този момент към най-голямата, и във вторник да връчи проучвателния мандат на претендент на ГЕРБ имам поради.

" Така че това е въпрос сега и на преценка от страна на президента какво движение да зададе. Аз не мисля, че той ще сътвори в допълнение напрежение, по-скоро ще им даде време, тъй като не би трябвало да наподобява пък, че той е отговорен, в него да остане " Черният Петър “, в случай че продължим с детската игра, той да е повода за неспособност да се сформира държавно управление. Така че доста е допустимо в края на тази или началото на другата седмица да бъде връчен проучвателният мандат и към този момент оттова насетне Мария Габриел, в случай че приемем, че тя поема мандата за сформиране на държавно управление, ще показа незабавно или има седем дни, в които да се върне при президента с изпълнен мандат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР