Няма сериозна пречка за постигане на споразумение по ядрената сделка

...
Няма сериозна пречка за постигане на споразумение по ядрената сделка
Коментари Харесай

Иран: САЩ не са готови да платят цената за връщане към ядрената сделка

Няма сериозна спънка за реализиране на съглашение по нуклеарната договорка с Иран с изключение на нерешителността на Съединените щати. Това съобщи представителят на иранското външно министерство Насер Канани.

По негови думи Вашингтон не е подготвен да заплати нужната цена за връщане към Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), откакто някогашният президент Доналд Тръмп реши да го напусне през 2018 година

Иран изисква ясни и съществени гаранции от Съединените щати за възобновяването на нуклеарната договорка, акцентира Канани. Той уточни, че Вашингтон изпраща смесени сигнали във връзка с уговорката си към договорката, като в същото време се базира на Европейския съюз като медиатор в целия развой.

Ядреното съглашение с Иран има за цел да попречи на Техеран да се снабди с нуклеарно оръжие.

Наскоро Иран разгласи, че е механически само че сега президентът Ебрахим Раиси не се стреми към този резултат. Техеран предизвести и че е подготвен за корав отговор, ако Съединени американски щати употребяват мощ против ислямската република.
 Иран разгласи, че може да сътвори атомна бомба
Иран разгласи, че може да сътвори атомна бомба

Страната е способна да увеличи равнището на обогатяване на уран до 90%

Съгласно нуклеарния пакт от 2015 година Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, евентуален път към нуклеарни оръжия, макар че Техеран твърди, че търси единствено гражданска атомна сила в подмяна на унищожаване на интернационалните наказания.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отхвърли от договорката, като я назова прекомерно мека във връзка с Иран, и наложи още веднъж суровите наказания на Съединени американски щати, което накара Техеран да наруши нуклеарните ограничавания в пакта към година по-късно.

През март нуклеарната договорка изглеждаше покрай обновяване, когато Европейски Съюз, който координира договарянията, предложения във Виена външните министри на страните по съглашението за завършване на съглашението след 11 месеца непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон.
 Байдън подготвен да употребява и мощ против нуклеарен Иран
Байдън подготвен да употребява и мощ против нуклеарен Иран

Но като краен вид, увери американският президент

Оттогава насам обаче договарянията бяха преустановен и, най-много заради настояването на Иран Съединени американски щати да отстранен Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война от листата си на задграничните терористични организации.

Техеран отхвърля да води директни договаряния със своя най-върл съперник - Съединените щати, а предишния месец не съумя да докара до никакъв пробив.

Пратеникът на Съединени американски щати за договарянията заяви, че по време на последните непреки полемики и е постигнал обезпокоителен прогрес в обогатяването на уран.

Байдън към този момент акцентира, че за връщането към нуклеарната договорка от 2015 година Той предизвести, че, с цел да попречат на Иран да придобие или създаде нуклеарни оръжия, в случай че всички други разновидности се провалят.
 Ядреното съглашение с Иран наподобява все по-невъзможно, съгласно Запада
Ядреното съглашение с Иран наподобява все по-невъзможно, съгласно Запада

Въпреки че не поддържат изцяло крайната френска позиция, Съединени американски щати също предизвестяват, че времето изтича
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР