Няма сериозен мигрантски натиск от Украйна по българо-румънската граница Това

...
Няма сериозен мигрантски натиск от Украйна по българо-румънската граница Това
Коментари Харесай

Няма сериозен мигрантски натиск от Украйна на Дунав мост при Русе

Няма сериозен мигрантски напън от Украйна по българо-румънската граница

Това стана ясно от завършилата доскоро среща на регионалния шеф на Русе Анатоли Станев и неговия заместител Людмил Христов с представители на държавната и локалната власт от района.

Към момента не се постановат незабавни ограничения, през идната седмица се чакат инструкции на национално равнище, които да дадат отговор на въпросите кой по какъв начин би трябвало да реагира при усложняване на интернационалната конюнктура и увеличение потока от бежанци към страната. По последни данни на територията на България през границата ни с Румъния от началото на рецесията са влезнали малко над 20 000 украинци. Близо 11 000 от тях са отпътували за Турция, а други към 4000 са минали назад границата с Румъния.

Специално през гранично контролно-пропускателния пункт „ Дунав мост “ при Русе са минали близо 9000 души, което е към 45% от всички влизащи. През последните два дни от тук влизат в страната по близо 2000 души, което е леко нарастване в броя на мигрантите.

Припомняме, че на място работи и заздравителен пункт на БЧК – Русе. От там са раздали над 2000 бутилки вода и голям брой пакетирани закуски на влизащите в България. Има концепция за ситуиране на хранителна банка, която да се поддържа и от доброволци. Вече са подкрепени и две украински фамилии, като измежду тях е имало и човек с двойно поданство, бягащ от спора. Подадените молби за протекция в страната от украинци са 68, като 36 от тях са били на границата при Русе. Всички те са обаче на хора, които не са имали нужните документи за пътешестване, позволяващи влизане в България. Никой от тях не е имал потребност от спомагателна помощ, като настаняване и изхранване, нито е останал на територията на област Русе.

Данните на Регионалната здравна ревизия сочат, че при положение на нужда лечебните заведения могат за своя сметка да лекуват до 96 украинци. От плануваните кревати 18 са за деца под 18-годишна възраст. Други 10 са неонатологичните. Десет кревати пък са планувани за хора с изгаряния, дванайсет за онкоболни, 10 психиатрични. От тези 96 кревати, 15 са интензивните, а 29 са хирургичните.

Колкото до болните от Ковид-19, то за момента няма открити случаи на влезнали в страната с коронавирусна зараза. Наложило се е обаче 52-ма души да бъдат сложени под карантина, защото не са имали съответните документи – документ за имунизация или годен PCR, или антигенен тест. Всички те са сложени под домашна изолираност на авансово подадени от тях адреси в България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР