Няма риск от рязко увеличение на цените на електроенергията след

...
Няма риск от рязко увеличение на цените на електроенергията след
Коментари Харесай

Премиерът: Няма риск от рязко поскъпване на тока след излизането на свободния пазар

Няма риск от внезапно нарастване на цените на електрическата енергия след излизането на потребителите на свободния пазар. Това съобщи министър-председателят Николай Денков. Тази заран президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за енергетиката, които регламентират либерализация на пазара за битовите консуматори на ток през 2026. Според президента измененията основават риск от внезапно нарастване на цените на тока за битовите консуматори.

" Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 година, България закъснява доста по отношение на договорите, които е подписала, сподели министър председателят. При подготовката на Закона за енергетиката, при тези промени, бяха направени механизми, които ще бъдат употребявани, с цел да не се случат тези страшни апокалиптични сюжети на опозицията ", сподели още Николай Денков. Той уточни, че посредством тези механизми ще са предпазени уязвимите. Не чакам да има проблеми при прегласуването на закона, добави той. 

„ Първо – това би трябвало да се направи. Второ – налице са механизмите, по които това няма да сътвори проблеми нито за потребителите на ток, нито за производителите “, добави министър председателят за либерализацията на пазара. 

Денков добави, че след нея цените на тока могат да се усилят, по думите му с малко – към 2%, само че могат и да се понижат. „ Голяма част от новите технологии, които навлизат при производството на сила, създават много по-евтин ток от този, който използваме сега. Проблемът с тях е, че не работят непрекъснато. За това актуалното произвеждане на сила изисква да се комбинират базови мощности – каквито са нуклеарните и въглищните, с другите мощности “, акцентира Денков. 

„ Опозицията се пробва да плаши хората, уповавам се, че президентът не е влезнал в същия коловоз “, добави още министър председателят за наложеното несъгласие.

По тематиката „ Енергетика “ министър председателят направи коментар и за позицията на главния акционер на " ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас " – „ Литаско “, че не са получавали оферта за рафинерията в Бургас. „ Не става дума за разминаване на информацията. Аз разгласих, че има интерес и фактически има. Централата „ Литаско “ сподели, че не се водят договаряния. Това са два разнообразни стадия “, изясни министър председателят. 

За въведената такса за транспорт на съветски газ през България към Сърбия и Унгария Денков още веднъж акцентира, че приходите от това зависят от това какви количества газ ще влизат в страната. 

„ Аз не бих желал сега да предсказвам какъв ще е резултатът върху пазара. Обяснихме доста ясно, че с тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има конкуренция, която се надяваме да бъде в интерес на потребителите “, изясни той. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР