Няма работа. Затвориха навсякъде. Не може да се пътува, затова

...
Няма работа. Затвориха навсякъде. Не може да се пътува, затова
Коментари Харесай

Пандемията от Ковид-19 изкара на улицата професионални музиканти

Няма работа. Затвориха на всички места. Не може да се пътува, по тази причина изсвирвам на улицата. Пандемията ни изкара на улицата. Това сподели пред Българска телеграфна агенция цигуларят Маркар, който свири на основната бургаска улица " Александровска " към този момент втора година. Макар обстановката последователно да се възстановява, той към момента не може даже да си помечтае да свири още веднъж на местата, на които го е правил преди пандемията.

Подобна е ориста и на други негови сътрудници. Повечето, с които кореспондент на Българска телеграфна агенция беседва, обявиха, че откакто са затворили заведенията поради Ковид-19, са били принудени да стартират да свирят на улицата. Въпреки че са професионални музиканти, не се срамят, че си изкарват прехраната по този метод. Повечето го одобряват като тип предизвикателство.

Маркар описа, че от 40 години се занимава с музика. Преди да стартира да свири на улицата, той е гастролирал като професионален цигулар в съвсем целия свят, като се изключи Азия и Африка.
Средният приход от свирене на улицата е по-добър от заплащането по заведенията у нас, счита музикантът. Той даде за образец, че по време на коледните празници - 24, 25 и 26 декември, дружно с негов сътрудник, са изкарали по към 600 лв. на човек за трите дни. Тогава обаче са били доста мощни дни, до момента в който в този момент не е по този начин. Лятото може да се завоюват по към 100 лв. дневно на човек, уточни Маркар.
Миналото лято, спрямо това, е сходно като приходи. Според Маркар българите, които живеят в страната ни, нямат доста пари. По думите му, когато у нас дойдат българи от чужбина, стартират да се подвигат приходите. Чужденците не дават доста пари.

Маркар посочи, че свири барокова, класическа и предкласическа музика, по-малко от по-лекия род. " Българите в чужбина знаят какви са цените за тази музика на открито и са признателни. Те са сюрпризирани, че на " Александровска " могат да чуят Хайдн, Хендел, Бах, означи той и добави, че по-често децата се застояват да слушат. Възрастните са забързани и не се стопират. Имало е въпреки всичко и случаи, в които туристи се заслушват в музиката.

Цигуларят за момента не може да възнамерява къде ще свири след края на пандемията. Той е сигурен, че макар компликациите ще продължи да се занимава с музика и в бъдеще, без значение къде ще го прави.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР