Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония.

...
Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония.
Коментари Харесай

Министър Генчовска пред БНТ: Никой от МВнР не е отстъпвал от българската позиция за РСМ

Няма смяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. Това удостовери за Българска национална телевизия външният ни министър Теодора Генчовска. Повод за въпросите дали не сме отстъпили от настояванията към Скопие, бяха думите на външния министър на Германия Аналена Бербок, която след срещата си с Генчовска съобщи пред медии, че България би трябвало да почисти проблемите, свързани със Скопие, с цел да могат Северна Македония и Албания да стартират договарянията за участие още през първата половина на годината.

" Никой от екипа на Външно министерство във всички свои диалози, срещи с европейски сътрудници, с посланици на други държави-членки на Европейски Съюз или на НАТО - никой не е отстъпвал от тази позиция и не са поемани никакви задължения, които са свързани със периоди ", съобщи министърът.

Въпросите дали сме трансформирали позицията си породиха поради думите на външния министър на Германия след срещата ѝ с Генчовска:

" Наша отговорност е да стартираме договарянията за участие с Албания и Северна Македония в първата половина на годината, това е от дълго време отлагана стъпка. Имах двустранна среща с българския министър на външните работи. И двете стигнахме до извода, че в сегашната обстановка е от главно значение да стартираме този развой на присъединение. Много се надявам България да може да почисти въпросите, които стоят отворени ", сподели Бербок.

Теодора Генчовска дефинира тълкуването на думите на Бербок като интерпретация на медиите. Има паметна записка от диалога, както има паметни бележки от всички срещи, извършени от екипа на Външно министрество.

" Бих споделила, че е дезинформация или някаква нечиста сделка. Никакви задължения не са поемани от българската страна във връзка със започване на преговорния развой с РСМ ", съобщи Генчовска.

Българска национална телевизия: Можете ли да кажете какво обсъждахте с нея по тази тематика?

Теодора Генчовска: Бяхме искрено почтени и казахме, че няма прогрес по политическите въпроси макар нашето предпочитание, тъй като това, което чакаме от македонската страна е съответни резултати в осъществяване на нашия контракт за добросъседство от 2017 година

Основните претенции от наша страна към РСМ остават непроменени. Държавата ни упорства правата на македонските българи да бъдат обезпечени в македонската конституция.

" Честно да ви кажа, по линия на политическите въпроси няма никакъв прогрес - в действителност сме подали една другарска ръка на външно министрество на РСМ. Очакваме съответни резултати ", съобщи министър Генчовска.

Пред Българска национална телевизия Генчовска беше безапелационна, че този екип на Външно министерство няма да отстъпи от нито едно от тези претенции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР