Няма промени в радиационния фон в България, както днес, така

...
Няма промени в радиационния фон в България, както днес, така
Коментари Харесай

Експертите категорични: Опасно е да се пие йод профилактично

Няма промени в радиационния декор в България, както през днешния ден, по този начин и от началото на военните дейности в Украйна. Това оповестиха от Агенцията за нуклеарно контролиране. Няма приключване на радиация след съветската офанзива против най-голямата в Европа атомна електроцентрала в Украйна, а пожарникари са изгасили пламъците в обекта, оповестиха и представители на Организация на обединените нации и МАЕЕ.

Експертите са безапелационни, че не би трябвало да се пият таблетки йод като профилактика, съобщи.

Всеки ден в Националния център по радиобиология и радиационна отбрана с аспиратор за въздух вземат проба от атмосферния въздух и мерят равнищата на радиация.

" За благополучие, всичко е повече от добре, няма открити техногенни радионуклеиди, нито цезий, нито йод 131 в пробите, които сме анализирали досега ", споделя завеждащият лаборатория " Мониторинг на облъчване на популацията " в НЦРРЗ доцент Росица Тоцева.

На графиката, която се обновява на уеб страницата на центъра по радиационна отбрана, също се вижда, че равнищата на дозата гама излъчване са естествени.

" От началото на военните дейности досега не се следи никакво изменение на нормалния гама декор на територията на Република България. Няма замърсяване на площадката на Запорожката АЕЦ ", споделя Цанко Бачийски - ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране.

При нараснал радиационен декор рекомендацията на Световната здравна организация е да се приема таблетка калиев йодид в тъкмо несъмнено количество, което не се предлага в аптеките.

" Таблетките, които ние раздаваме или които се възнамеряват да се раздават при нуклеарна повреда, не се продават в аптеките и на никое място в света не се продават в аптеките, те са детайл на държавното обмисляне ", споделя доцент Жана Джунова - шеф на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана.

От дни обаче в аптеките има засилено търсене на йодни съединения .

" Притесняват се хората от обстановката и търсят всевъзможен тип артикули, хранителни добавки съдържащи йод ", споделя Весела Лазарова - фармацевт.

Профилактичен банкет на калиев йодид е освен неправилен, само че и нездравословен , споделят специалистите.

" Със сигурност няма да има отбрана, тъй като дори таблетките, особено за това, са ефикасни, в случай че бъдат признати 24 часа преди замърсяването, доста висока успеваемост до 2 часа след появяването на замърсяване и към 50% до 8 часа след появяването на замърсяването ", споделя доцент Жана Джунова - шеф на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана.

Йодната смес, която се продава в аптеките не би трябвало да се пие , предизвестяват експертите - тя е единствено за външна стерилизация на рани. Излишъкът на йод в организма може да бъде отровен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР