Няма проблем с финансовото . Това увери регионалният министър Андрей

...
Няма проблем с финансовото . Това увери регионалният министър Андрей
Коментари Харесай

Регионалният министър успокои общините, че има пари за проектите им

Няма проблем с финансовото. Това увери районният министър Андрей Цеков на среща с представители на Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България.

По негови думи политическото говорене се разминава с обстоятелствата.

Той уточни, че в закона за бюджета ясно е написан механизмът, по който ще се финансира капиталовата стратегия за общински планове - финансирането се обезпечава посредством централен бюджет с разпореждане на Министерския съвет.

Цеков означи, че в централния бюджет е написан граничен предел на финансови разноски за тази година от 10 милиарда лева , като от предходната година са заделени още 1,2 милиарда лева, които са написани в ПМС-то за осъществяване на бюджета. От тези средства все още били предоставени 400 млн. лева. Според министъра те даже са отпуснати прекомерно рано, тъй като към този момент няма претенции за предплатени заплащания от общините.

По негови прогнози заплащанията по програмата за тази година няма да надвишат 1,5 милиарда лева
 Министерство на регионалното развитие подписа съглашения за инфраструктурни планове със 115 общини
Министерство на регионалното развитие подписа съглашения за инфраструктурни планове със 115 общини

След подписване на споразуменията общините могат да аплайват за до 20% предплатено заплащане

Цеков съобщи, че до момента няма година, в която общините да са усвоили над 1 милиарда лева , а строителният отрасъл не може да създаде повече от 1 милиарда лева на годишна база. " Сега имат шанса да потвърдят, че могат да усвоят повече. Това ще е тест както за строителите, по този начин и за проектантите ", изясни той.

Регионалният министър изрази вяра, че вложенията в обществения бранш ще повлияят на пазара на труда - от една страна строителите ще получат по-добри хонорари, а от друга - това ще подтиква майсторите от чужбина да се приберат в България.

По негови думи от началото на януари до момента в Министерство на регионалното развитие са подадени 1160 заявки за финансиране на общински планове . От тях над 900 са прегледани, а 456 съглашения за финансиране на обща стойност към 1,06 милиарда лева към този момент са подписани. Целта е до края на март да бъдат подписани всички утвърдени за финансиране съглашения.

Цеков предложи и да бъде основано национално законодателство с съответно написани правила за осъществяване и надзор на националните разноски, като на тази база да се основават стратегии, които да се залагат в националните бюджети.

Освен това министърът предложи специалисти от ведомството да организират съвещания с общините, които имат потребност от повече уточнения по капиталовата стратегия.
 Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на регионалното развитие за общински планове
Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на регионалното развитие за общински планове

На фокус е осъществяването на финансовата стратегия за предпочитани инфраструктурни планове

Относно санирането на многофамилни жилищни здания със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност Цеков уточни, че всички утвърдени за саниране документи са били тествани още веднъж и съвсем всички са удостоверили в началото заложените данни.

Според него концепцията за основаване на Национален декарбонизационен фонд е добра , само че функционалните отговорности за нейното осъществяване са в ръцете на министъра на енергетиката.

Относно районният министър изясни, че от този месец се възвръща строителството от първи до трети сектор. Очаква се до края на тази година да завърши първи сектор, а секторите до трети в това число - до края на 2026 година Очаква се лятото да започва построяването на лотове 4, 5 и 6, тъй че до 2027 година автомагистралата да стигне до Велико Търново. Министърът увери, че построяването на аутобана е финансово обезпечено. По негови думи 7 и 8 лот имат проблеми, по които се работи, а 9 лот се чака да започва следващата година.

На срещата стана ясно и че до месец би трябвало да бъде оповестена социална поръчка за създаване на абстрактен план за автомагистралата Велико Търново - Маказа. До края на годината пък се чака да бъде пуснат скоростният път сред Мездра и Ботевград. Пусната е социална поръчка за главен ремонт сред Мездра и Враца. Стартирана е поръчката и за скоростен път от Монтана до София с тунел през Петрохан.
 Правителството поддържа финансовата децентрализация на общините
Правителството поддържа финансовата децентрализация на общините

Но откакто Министерството на финансите изготви деликатен анализ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР