Няма превишение на нормите за радиоактивност в България. Това увериха

...
Няма превишение на нормите за радиоактивност в България. Това увериха
Коментари Харесай

МОСВ оповести истината за „ядрена тревога“ над Европа! Преминалият над България радиоактивен облак с радионуклид рутений-106 не е…

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България. Това увериха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) във връзка притеснителната информация, че радиоактивен облак с рутений 106 е минал над България.

В интервала 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда на екоминистерството е измерена характерна интензивност на техногенния радионуклид рутений-106.



Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били навреме оповестени на страницата на Изпълнителната организация по околната среда и водите в раздел „ Атмосферна радиоактивност “.



Експертите са прецизирали, че измерените стойности са доста по-ниски от допустимата средногодишна характерна интензивност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 според Наредбата за главните правила за радиационна отбрана, прецизираха от Министерство на околната среда и водите.

На 6 октомври т. година Агенцията за нуклеарно контролиране е обяснила, че в няколко европейски страни, сред които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР