Няма полудели от слънцето хора, както обясняват психиатрите. Това е

...
Няма полудели от слънцето хора, както обясняват психиатрите. Това е
Коментари Харесай

Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: През лятото убийствата се увеличават, през зимата – самоубийствата

Няма полудели от слънцето хора, както изясняват психиатрите. Това е идиотска подготовка. Можеш да слънчасаш, да се обезводниш, да припаднеш, само че не и да полудееш. През лятото поради дългите почивки хората споделят повече и експанзията се усилва. Именно по тази причина всеки ден чуваме за убити и засегнати хора. Това изясни пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, лекар и професор по обществена логика на психиката, шеф на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). 



По думите му през зимата хората са затворени вкъщи, което води до увеличение на депресивните разстройства. Самоубийставата са повече през студените месеци.

Според Националния център за публично здраве и разбори у нас всеки ден се самоубивали приблизително по малко повече от 2 души (2,19). Суицидните опити били 3 000 годишно, а сполучливите опити за самоубийства са сред 750 и 800.

Статистически видяно, съгласно НЦОЗА, приблизително по 7-8 българи всеки ден вършат опит да се самоубият, и приблизително 2-3 от тях съумяват. Това съставлява 0,12 промила (или 12 души на 100 000) от популацията на страната.

Такива са формалните данни, само че те се базират единствено на записаните случаи в Регионалните здравни инспекции.

 „ Истината е надалеч по-мрачна, защото системата на тези служби надалеч не регистрира всички самоубийства. Много от тях по разнообразни аргументи -- фамилни, служебни, политически, професионални и др, не се разпознават като самоубийства, а като нещастни случаи, произшествия, инфаркти, разнообразни заболявания, напреднала възраст и така нататък По данни на Демографския институт числата в суицидната сфера в действителност са други: към 6 000 души у нас всяка година вършат суициден опит, нормално научаваме за дребна част от тях, и при тези опити съумяват да се самоубият към 1 600. Излиза, че самоубийствата са съвсем два пъти повече от публично оповестените. Тази разлика не трябва да ни учудва, в България от дълго време има (чернобилска) традиция неприятните истини да не се споделят, „ да не тревожим хората ”, разяснява ученият.

Според него огромна част от починалите в произшествия карали пияни и дрогирани водачи и мотоциклетисти могат да се третират и като самоубийци. Това усилва цифрата на самоубийците с още най-малко 400 (според формалната стстистика), или доста повече, души годишно. Те стават към 2 000, или 28,6 на 100 000, или към този момент не 0,12 промила, а към 0,3 промила.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР