Няма политически умисъл в решението на КЕВР да обяви повишаване

...
Няма политически умисъл в решението на КЕВР да обяви повишаване
Коментари Харесай

Решението на КЕВР да повиши цената на тока: Коментар на Васил Велев и Пламен Димитров

Няма политически предумисъл в решението на КЕВР да разгласи повишение на цената на тока в деня, в който беше определен новият кабинет. За това са безапелационни президентът на КНСБ Пламен Димитров и ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, които разясниха проблема в " Още от деня ".

Димитров съобщи, че решението е взето по-рано и има законови периоди. Според Велев желанието на КЕВР е оповестено доста от дълго време и по думите му, е закъсняло.

" Ако би трябвало да сме по-точни, КЕВР, посредством кръстосано субсидиране, е подтиснала нарастването, то би трябвало да бъде в пъти по-голямо от това, което е направено, и за електрическата енергия и за парното. Ако го съпоставим с интернационалния пазар, тези 10-15% са на процедура опазване на цената. Очевидно сме в цайнот, няма време за най-хубавото решение ", разяснява още Велев.

" Ако желаеме да намерим непременно решение за цената на тока, можем да намерим ", съобщи от своя страна Пламен Димитров.

" Например на контролирания пазар могат да бъдат вкарани други мощности, които са по-ниски като себестойност, като да вземем за пример АЕЦ Козлодуй. В момента въглищните централи получават една пазарна цена, която няма никакъв проблем да работят за свободния пазар с една сериозна облага ", счита Димитров.

По думите му могат да бъдат открити други принадлежности, които да създадат по-малко нарастването или да е никакво.



Димитров счита, че във връзка с цената за бизнеса компенсацията не би трябвало да е единствено за декември, а месеци напред.

Според Велев, най-бедните би трябвало да бъдат подкрепени от страната.

" В момента има огромен риск пред доставките, тъй като доставчиците на услуги от общ интерес, имат на входа пазарна цена, а на изхода контролирана, тази цена, която е на изхода е сметната от КЕВР на база на ниска планирана пазарна цена, тя се е вдигнала доста, само че КЕВР не им е вдигнал цената на изхода, те натрупат загуби и изпадат в ликвидни усложнения и може да се стигне до там да спрат тока, топлата и студената вода ", изясни Васил Велев.

" Над 2 млн. български семейства имат проблеми, а страната подкрепя 375 хиляди. Ние желаеме от бюджет 2022 да има разширение на тези лица, за което трябват към 100 млн. в допълнение и това може да бъде направено в този момент ", добави президентът на КНСБ.

Васил Велев разгласи, че през днешния ден е изпратено писмо от работодателските организации с предложение да се удължи програмата и да се усили размера на помощта. Той също по този начин сподели, че му следва среща с министъра на енергетиката тази седмица и добави, че трябват рискови ограничения. Според него сега има условия да се вземат такива ограничения, тъй като има постоянно държавно управление и работещ парламент. Велев счита още, че в изискванията на свръх високите цени, би трябвало да има наложително изключителни ограничения, които да работят точно във времето на свръх високите цени.

Димитров съобщи, че има сигнали за обсъждане на всеобщи съкращения в тежката промишленост. Той сподели още, че инфлацията пораства, и е обикновено хората да желаят нарастване на приходите.
Според него тези приходи би трябвало да бъдат увеличени незабавно където е допустимо.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР