Няма почти нищо, по което поляризираните политици във Вашингтон да

...
Няма почти нищо, по което поляризираните политици във Вашингтон да
Коментари Харесай

Защо Ирландия е толкова важна за Джо Байдън

Няма съвсем нищо, по което поляризираните политици във Вашингтон да могат да реализират единодушие в последно време. Прекалено мъчно е да бъде намерено съдействие сред двете партии.

Има обаче един въпрос, по който съвсем всички са на едно мнение. Това е смисъла на Споразумението от Разпети петък, с което завърши 30-годишният кървясъл спор в Северна Ирландия.

Самото съглашение се счита за прегледен образец за това какво може да бъде реализирано посредством решителна дипломация и старателни договаряния.

Американските политици с право се гордеят с ролята, която Съединени американски щати изиграха за обезпечаването на мира. Неуморната работа на сенатор Джордж Мичъл, както и дълбоката ангажираност на американския президент Бил Клинтън бяха основни за триумфа.

Американският президент Джо Байдън гледа на съглашението като на част от личното си политическо завещание и може да му се отдаде заслуженото за насърчаването на присъединяване на Съединени американски щати в мирния развой през 80-те и 90-те години на предишния век.

Защитата на Споразумението от Разпети петък и относителния мир, който то донесе, е водещ приоритет за държавното управление на Байдън. Съществуват дълбоки опасения за това по какъв начин Брекзит може да повлияе на съглашението.
на Байдън в Северна Ирландия нямаше да се реализира, в случай че не беше контрактувана " Уиндзорската комерсиална рамка ", която да позволи проблемите, свързани с търговията сред Англия, Северна Ирландия и Република Ирландия. Бъдещето на всякакво съглашение за свободна търговия сред Англия и Съединени американски щати зависи и от опазване действието на Споразумението от Разпети петък. В Белфаст Байдън ще приказва за това по какъв начин Съединени американски щати могат да оказват помощ да бъде подсилен " големият стопански капацитет на Северна Ирландия ".

В Дъблин се чака президентът Байдън да направи послание към ирландския парламент и да подчертае тясното съдействие сред двете страни. Освен това той ще направи персонално посещаване в графство Лаут и графство Мейо, с цел да уважи фамилните си корени.

Съществува дългогодишна традиция американските президенти да се радват на доста по-добър банкет в Ирландия спрямо доста други публични пътувания.

 Семействата на жертвите от Северна Ирландия усещат, че справедливостта е още по-далеч Семействата на жертвите от Северна Ирландия усещат, че справедливостта е още по-далеч

Бил Клинтън беше приветстван от екзалтирани тълпи през 1995 година, когато стана първият американски президент, посетил по едно и също време Северна Ирландия и Република Ирландия. Вестник " Ню Йорк таймс " тогава писа, че " ирландците са предложили на Бил Клинтън най-хубавите два дни от неговото президентство ".

Преди 60 години Джон Кенеди разказа пътуването си в Ирландия през 1963 година като четирите най-хубави дни от живота му.

Оттогава президентите Никсън, Рейгън, Джордж Буш-младши, Обама и Тръмп не са пропущали да посетят Изумрудения остров. Всичко това е мотив за злоба у доста други европейски страни, които в никакъв случай не са се радвали на толкоз огромно внимание от страна на Съединени американски щати.

Най-ирландският американски президент в историята

Джо Байдън е извънредно горделив с ирландския си генезис. Той го загатва при всяка опция. Малко откакто беше определен за президент през 2020 година, той беше помолен от моя сътрудник публицист Ник Брайънт за " бърз коментар за Би Би Си ". Президентът отговори на часа: " Би Би Си ли? Аз съм ирландец! ".

Той обича да цитира ирландски поети и употребява образеца с ирландците, живеещи под английско ръководство, като мотив да показва съпричастие с преследвани малцинства по целия свят.
Ирландската диаспора в Америка обаче не оказва толкоз огромно въздействие върху политиката на Съединени американски щати както едно време. Но откакто 30 милиона американци настояват, че имат ирландски корени, което са равнява на един на всеки 10 поданици на страната, постоянно е от изгода американски президент да акцентира ирландския си генезис.
Предвид това, че 10 от неговите 16 прародители идват от Ирландия, Джо Байдън е един от най-ирландските президенти в историята на Съединени американски щати.

Едуард Блуит е бил инженер и притежател на тухларна, който през 1850 година напуснал западния крайбрежен град Балина, графство Мейо. Той решил да замине за Скрантън, щата Пенсилвания, в миг когато опустошителният Голям апетит в Ирландия причинявал мор измежду популацията.

Тази седмица неговият праправнук ще бъде посрещнат с голям графит, изобразяващ портрета му на градски площад.

На източния бряг на Ирландия градчето Карлингфорд, графство Лаут също чака визитата на американския президент. Именно оттова прапрадядото на Байдън, Оуен Финеган, е отпътувал за Америка в края на 40-те години на 19 век.

Напоследък жителите на полуостров Кули чакат построяването на дълго чакания мост над езерото Карлингфорд Лох, който ще усъвършенства икономическите връзки, като ги свърже със Северна Ирландия. Местните хора желаят да го нарекат " Мостът Байдън ".

Американският президент може единствено да мечтае да получи толкоз възторжено посрещане където и да било в Съединени американски щати.

(БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР