Няма по-цветен, невинен и вълшебен свят от този на едно

...
Няма по-цветен, невинен и вълшебен свят от този на едно
Коментари Харесай

10 вълнуващи детски книги на издателство „Колибри“

Няма по-цветен, почтен и магически свят от този на едно дете. Както дребните, по този начин и по-големите жадуват да пътуват във вселената на фантазията и приказките.

Ето някои заглавия, които са отлично бягство за дребни и пораснали деца. Представяме ви 10 страхотни детски книги от каталога на издателство “Колибри “.

1. „ Работна Мецана и още обичани стихотворения и приказки “
Леда Милева

Този алманах се издава по случай 100-годишнината от рождението на огромната българска поетеса Леда Милева. Съдържа някои от най-обичаните стихотворения и приказки в българската детска литература, илюстрирани от художничката Невена Ангелова.


Леда Милева (5 февруари 1920 – 5 февруари 2013) е създател на едни от най-обичаните стихотворения за деца. Преводачка, общественичка и посланик, щерка на поета Гео Милев. Била е началник на детско-юношески излъчвания в Радио София, основен редактор на детски списания, редактор в издателствата „ Народна юноша ” и „ Български публицист ”. От 1966 до 1970 година е общоприет шеф на Българската национална телевизия. Посланик и непрекъснат представител на България в ЮНЕСКО, Париж. Председател на Съюза на преводачите в България и дълготраен ръководител на българския център на Международния ПЕН клуб. Народен представител е в Осмото и Деветото национално заседание и Седмото велико национално заседание.

Автор е на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на британски, френски, немски, съветски, полски и други езици, както и на голям брой публикации по проблемите на литературата, превода и интернационалното културно съдействие. Преводач е на модерна американска, британска и африканска лирика.

2. „ Принцът и просякът “
Марк Твен

 10 вълнуващи детски книги на издателство

„ Принцът и просякът ” излиза за пръв път през 1881 година Твен разказва в него с доста подигравка и жлъч, само че и по един присъщ за него извънредно занимателен метод, недъзите и нелепостите в британската страна и правосъдната й система през XVI век по време на ръководството на династията Тюдор.

Марк Твен употребява един много постоянно срещан в литературата и във фолклора прийом – замяна на облекла, което води до редица превратности и недоразумения. Това е роман за две момчета – едното е принц, наследникът на Хенри Осми, чието раждане се чака с напрежение от цяла Англия, а другото е просякът Том Канти, наследник на апаш и шарлатанин, роден в последна мизерия и чиято поява на бял свят не радва никого. Размяната на облекла сред двамата води до редица завършения, които ще служат и на двамата герои като уроци за цялостен живот.

3. „ Басни за деца “
Жан дьо Лафонтен

Кой не знае басните на Лафонтен? Повече от три епохи дребни и огромни в целия свят черпят поучения и мъдрост от приказните му герои. А когато до този магически свят се допре поетическо перо, магията става двойна

В това томче са събрани емблематични басни за деца от френския класик, поднесени на български от Атанас Далчев и Александър Муратов, двама изкусни майстори на стихотворната тирада.

Басните за деца на Жан дьо Лафонтен разкриват дълбоката същина на човешката природа. Авторът осмива порочни нрави, които нямат отминалост: лицемерието, ласкателството, егоизма, нелепостта, малодушието, горделивостта.


4. „ Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче “
Раймондо Варсано

 10 вълнуващи детски книги на издателство

Една чудесна книга за дребни, огромни и още по-големи! Книга мъдра и занимателна, която ще допре вашия дух и вашите сърца. Децата ще се заливат от смях, а възрастните ще се смеят от сърце. Причудливи и симпатични, персонажите, които бръмбарчето Пиляпа среща по своя път, припомнят хора, които несъмнено познавате. Паяк-Як, Бухал-Чухал, Нищо-Нещо, Лисица-Умница са единствено част от пъстрите герои, с които ще се запознаете в приказката. 

Бялото бръмбарче Пиляпа си търси приятел…  И несъмнено ще откри, тъй като това е огромната му фантазия. Защото, който търси… намира. И в случай че ти, скъпи читателю, срещнеш Пиляпа и станете приятели… Това би било най-хубавото нещо на света!

Илюстрациите са на Петя Радивчева (Пиетра). Тя приключва СУ “Св. Климент Охридски ”, компетентност право. Паралелно с това учи комбинация и рисунка като частен възпитаник при българския художник и карикатурист Димитър Вълчев. След дипломирането си живее пет години в Барселона, Испания, където приключва магистърска стратегия “Илюстрация и графичен дизайн ” в Idep Barcelona Higher School of Graphic. Участва в редица взаимни изложения в Барселона и Мадрид.

5. „ Пук! “ (меки корици)
Валери Петров

Това се случило едно лято. Съвсем покрай плажа, от който долитали смях и крясъци, стърчала измежду пясъка стъклена телефонна кабина. А вътре в кабината стояло дребното Лили по банско костюмче. С едната си ръчичка то държало слушалката, а с другата – пластмасово харпунче; понякога то се почесвало с харпунчето сред плешките, тъй като кожата му се белела от слънцето и го сърбяла. Представяте ли си картинката: най-отпред кабината с Лилито, зад нея – жълтият плаж с чадърите, а най-отзад – синьото море и белите чайки над него…

Няма да описваме цялата приказка, ще кажем единствено, че е цялостна с изненади – странни морски животни, прилични на хризантеми, кафяви и зелени водорасли измежду приказни пасбища, където се стрелкат шарено набраздени рибки. Лили среща и едно „ извънредно ” създание, риба, то се знае, единствено че кръгла като балон, цялата ъглеста и бодлива… Така стартират чудатото другарство на Лили със страшния Хрили и синята приказка „ Пук! ”, отдадена на всички деца и хора с положителни сърца…

Илюстрациите в книгата са дело на Мила Янева-Табакова.

6. „ Конференцията на животните “
Ерих Кестнер

 10 вълнуващи детски книги на издателство

Когато в един прелестен ден лъвът Алоис, слонът Оскар и жирафът Леополд се срещат на чаша чай край езерото Чад в Северна Африка, те дълго мислят и заключават: светът на хората е несправедлив; възрастните не могат да вършат нищо друго с изключение на революции, нови заболявания, апетит и войни.  

Колко тъпо за децата! Животните са длъжни да им оказват помощ. Ще провеждат конференция на животните, с цел да решат по какъв начин да оправят света.

Делегати от всички краища на планетата потеглят на път към Високата къща. Почетни посетители са деца от петте континента. Но какво да създадат, че хората да ги чуят? Трябва да измислят изкусни и нечувани номера. В чудати завършения се впускат плъховете, мишките, изобретателните молци. А най-после животните прибягват до в действителност обезверена мярка…

Книгата „ Конференцията на животните “ излиза за първи път в превод на български език. Написана през 1949 година, директно след Втората международна война, и до през днешния ден тя е буен зов за правата на децата, против насилието, нелепостта и политическото незнание.

Илюстрациите (почти толкоз известни, колкото и самата история) са дело на надарения художник и любим на децата от целия свят Валтер Трир.

7. „ Златна книга на приказките “
съставител: Жечка Георгиева

Имало едно време едно доста четящо момиче, което обожавало приказките и се забавлявало с тях дълги години. И един ден си споделило: единствено в случай че можех да сформира книга с всичките си обичани приказки… Така че когато след доста години станало издател, сбъднало и фантазията си. Приказките се оказали 79 на брой и никой не се учудил, че сборникът се харесал на всички и се издавал непрестанно в продължение на повече от 10 години.

Сега, близо 15 години след последното издание, „ Колибри “ го предлага на новите генерации, които не са имали насладата да се насладят на подборката от български, съветски, френски, британски, арабски и доста други приказки от целия свят, както и шедьоврите на братя Грим, Андерсен, Вилхелм Хауф, Шарл Перо и доста други!


8. „ Копче за сън “
Валери Петров

 10 вълнуващи детски книги на издателство

Тихо! Искате ли да надникнем в стаята, където е креватчето на дребния Оги? Добре. Ето ни вътре. Лампата е угасена и в тъмното се виждат единствено една картонена кутия от тв приемник, цялостна с играчки, и бялата възглавница, в която е потънала главицата на Оги. До него е легнал и дядо му, защото Оги още не е привикнал да заспива самичък – плаши го тъмният ъгъл насреща. Там в действителност се крие нещо, единствено че то по никакъв начин не е ужасно, даже в противен случай. Но след това ще разберем какво е – в този момент да чуем какво си приказват двамата в тъмното…

Валери Петров е изтъкнат български стихотворец, сценарист, драматург и преводач. Изключително работлив създател на лирична и сатирична лирика и на книги за деца. Известен е с блестящите си преводи на Уилям Шекспир на български език. Академик на Българска академия на науките от 2003 година, той е вписан в почетния лист на Международния съвет за детска книга поради „ Пет приказки “.

Страхотните илюстрации в „ Копче за сън “ са на Мария Налбантова.

9. „ Приказки за непослушни деца “
Жак Превер

Това е първата книга за деца на френския стихотворец Жак Превер, оповестена е през 1946 година Осем очарователнии и не чак толкоз послушни приказки от вълшебника Жак Превер, в които животните са герои, а хората не са до такава степен съвършени.

Щраус, който гълтам камбани и беседва с Палечко, моржове, които си подмятат дрешници и още доста чудесии. Тъжни антилопи, насядали на вятъра край трапезата. Лъвче в клетка, което посреща посетители, и звероукротител със яростен и свиреп лик. Кон, който живее сам-самичък на уединен остров. Недоволен дромадер, който слуша беседа за разликата сред камилите и дромадерите ( това, което отличава дромадера от камилата, е, че той едничка гърбица си има, а на камилата са две ). Магарета, които вършат смешки, и още доста чудесии, пръснати в очарователните приказки от ненадминатия магьосник Жак Превер.

Илюстрациите са на Елса Енрикес, а художественото оформление е дело на Кирил Златков.

10. „ Домашна читанка “
Колектив

 10 вълнуващи детски книги на издателство

„ Домашна читанка “ е алманах с творби за деца от Златния фонд на българската литература. Той сплотява знакови произведения на български писатели от 19. век до наши дни, като се стартира с Петко Славейков, Иван Вазов и Чичо Стоян, мине се през Ран Босилек, Дора Габе и се стигне до Георги Мишев, Георги Константинов и Марко Ганчев.

В книгата са оповестени незабравими детски стихотворения като „ Малък Пенчо “ (П.Р. Славейков), „ Молитва “ (Иван Вазов), „ Зеленчуци, който не яде “ (Цанко Церковски), „ Зайченцето бяло “ (Леда Милева), „ Щурец и мравка “ (Александър Божинов), „ Нови панталонки “ (Веса Паспалеева) и други Включени са и произведения на П.К.Яворов и Елин Пелин, подобаващи за деца.

Като във всяка същинска читанка и тук има къси разкази за деца („ Хитрана “ от Асен Разцветников, „ Бърза помощ “ от Ран Босилек, „ Най-хубавото – що е то? “ от Георги Мишев и др.), поучителни приказки („ Не е моя работа “ от Атанас Далчев, „ Делко и Поседелко “ от Димитър Гундов и др.), гатанки, игри с думи.

„ Домашна читанка “ е предопределена за децата от предучилищна възраст и за най-малките възпитаници, които се учат да четат. Илюстрациите на художничката Мария Налбантова прибавят занимателен и актуален взор към тези творби от българската класика за деца.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР