Няма основания за сериозни притеснения след разразилата се буря по-рано

...
Няма основания за сериозни притеснения след разразилата се буря по-рано
Коментари Харесай

Почти навсякъде електроподаването в област Русе е възстановено

Няма учредения за съществени терзания след разразилата се стихия по-рано през днешния ден в някои елементи на област Русе.

Това разгласи регионалният шеф Анатоли Станев по време на взаимен брифинг с кмета Пенчо Милков. „ От самото начало сме в съгласуваност с кметовете на общините Русе и Иваново, които са двете най-засегнати общини от територията на района “, сподели Станев. Той разясни още, че всички способени държавни институции също са съдействали за оптимално бързото и съответно справяне със обстановката. По неговите думи завършват към този момент и дейностите по обновяване на електрозахранването в обитаемоте места, където то е било краткотрайно и за малко спряно. Областният шеф увери жителите на Русенско, че ще бъдат подхванати всички нужни дейности за обезщетяване на потърпевшите от това естествено злополучие във всяка от общините, които имат потребност от държавна поддръжка. За момента няма данни за съществено потърпевша земеделска продукция.

Според кмета Милков на територията на община Русе обстановката също е овладяна. „ Екипите работят непрестанно, с цел да няма усложнения. Над 300 души са на терен “, уточни кметът. Той разяснява още, че 400 метра от кабелната мрежа на тролейбусите, които са били скъсани, са към този момент възобновени. Към момента се ремонтират и 11 носещи конзоли, а други 8 са били укрепени. Тролейбусите в града са пуснати, само че през идващите няколко нощи ще се направи проучване на 27 километра от мрежата, с цел да се ревизират изолаторите и самата система до каква степен е потърпевша. Възможно е да се наложи поетапно краткотрайно изключване на части от нея.

По отношение на постройките и инфраструктурата на общината просветителният развой тече без спиране. В дворовете има паднали дървета, като само в детска градина „ Русалка 1 “ е прекратено електрозахранването поради разпален трафопост. Пожарът е овладян и не е имало заплаха за децата, като към този момент там има и електроподаване. Обстановката в детските ясли е безусловно естествена, няма наводнени пространства. Единствено в дворовете има счупени клони. В детската млечна кухня е имало приготвена храна и предопределените за това коли са я разнесли. Има скъсани транспаранти и други рекламни материали. Голямата зала на Общинския юношески дом на третия етаж е наводнена – ще бъде подсушена и ремонтирана. Голям теч има и в Художествената изложба, а в два от музеите – този на градския обичай, по-известен като Къщата на Калиопа и в Къщата на Баба Тонка има счупени стъкла на прозорците. Ръководството на Община Русе разгласи, че има и квалифициран план за поправяне на Художествената изложба, който най-вероятно ще се извърши по някоя от идните европрограми. Не е положително и ситуацията в Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “. Там покрива на хранилището е отвеян. Покривът на административната постройка на Комплексния онкологичен център също е отвеян. Предстоят поправки. Проблеми с домашния патронаж няма. В Обществената столова, макар наводнението, е приготвена храна. В обществените домове също има наводнения, само че обстановката е под надзор. Най-тежка се оказва, че е била обстановката в центъра и квартал „ Възраждане “. Метеорологичната станция в Русенския университет е отчела два пъти повече превалявания в сравнение с тази на Флотската кула. През деня всички институции са реагирали на стотици сигнали.

Кметът Милков означи също, че жителите, потърпевши от бурята, би трябвало да се снабдят с уверение от Националния институт по метеорология и хидрология и по този начин да аплайват за подкрепяне.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР