Няма, няма да и да има, надяваме се, по-консервативна, по-тиха

...
Няма, няма да и да има, надяваме се, по-консервативна, по-тиха
Коментари Харесай

БНБ, с която се подиграват

Няма, няма да и да има, надяваме се, по-консервативна, по-тиха и по-спокойна институция в България от Българската национална банка. Затова си има пояснения и всички те се намират в учебниците по финанси и стопанска система, в житейската и бизнес логичност. И в здравия разсъдък. Управлението на фискалния свят на страната, поделено сред Министерство на финансите и Българска народна банка, е комплицирана, тънка игра на експерност и познания и в нея мястото на тишината, която, както знаем, парите обичат, се пада точно на централната банка.

Въпреки няколкото абсурда през годините, изключително прочут този с тоталния неуспех на някогашния гуверньор Иван Искров с рухването на КТБ, Българска народна банка съумя да резервира този образ и след практическия банкрут през 1996-1997 година катереше върховете на доверието и професионализма. Е, това е минало, тъй като актуалната коалиция трансформира избора на гуверньор във фарс, заслужен само за нашите географски ширини.

Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " (ПП) и Любомир Каримански от " ИТН " (ИТН) водят същинска война по сред си, а разногласията на групите им наподобяват като нискобюджетен римейк на касовия " Game of Thrones ". Oтстрани безшумно Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) следят тази жалка картинка и подсигурявам ви, си споделят - " Ах, по какъв начин бързо се изплъзва еврозоната... ".
Защо Българска народна банка е значима?
През последните седмици представители на Политическа партия и Има Такъв Народ се изредиха през всички медии, с цел да обяснят какво голямо доверие имат в своите претенденти. Това е отлично, само че няма никакво значение. На никого не му пука, в случай че позволите. Защото единственото значимо е дали ЕЦБ, Европейска комисия и страните членки на зоната имат доверие в бъдещия гуверньор, а това е едно изказване, което никой у нас не може да направи съществено.

Най-важното нещо, което идващият шеф би трябвало да извърши, е да прокара България по пътя от ERM II в деен настоящ член на еврозоната. За задачата той би трябвало да убеди хората във Франкфурт, Европейската комисия и цялата еврогрупа, че България е подготвена. Особено сложна тази задача става от самопоставената и съвсем невъзможна първа дата за присъединението - 1 януари 2024 година Банките, назад на общото мнение, не работят толкоз с пари, колкото с доверие. Не е ясно какъв брой доверие ще има ЕЦБ на човек, който има на практика нулев опит във високото банкиране - като Гюров, или на човек със съмнителна известност в своите дни на високо банкиране - като Каримански.

Прочее тук би трябвало да сложим един въпрос към ръководещата коалиция, държавното управление и няколко министерства - имало ли е досега някаква писмена реакция от страна на ЕЦБ по въпроса за избора на български гуверньор? Взимано ли е отношение от Кристин Лагард по фарсовия избор у нас и има ли опасност проблемите ни да преминат на равнище европейски диалог?

И още въпроси:

Как по този начин двама не изключително безапелационни претенденти в най-важното направление - доверието - ще могат да извършат до неотдавна невъзможното у нас - да загърбят валутния ръб, към който българите имат съвсем религиозно отношение, и през това време да убедят болшинството от българите, че си заслужава?

Как по този начин в Има Такъв Народ имат вяра, че ЕЦБ ще има доверие на гуверньор, управлявал една от двете банки, в които същата тази ЕЦБ откри проблем? Как по този начин от Политическа партия имат вяра, че ЕЦБ ще има доверие на некомпетентен гуверньор, идващ компактно партийната линия на групата си, а оттова и линията на министерство на финансите? Безкритично? Или пък - представете си - по какъв начин Политическа партия работи с гуверньор, за който твърди, че в случай че ръководи, това би било неприятен знак за финансовата система?

Разбират ли съдружните сътрудници, че след КТБ пълномощията на подуправителя в направление банков контрол бяха съществено орязани и сега гуверньорът поема голямата тежест за тази най-важна част от регулацията? Разбират ли ръководещите, че гуверньорът е основното настоящо лице в ограниченията против изпирането на пари и оттова - против огромната борба за изкореняването на корупцията у нас? Разбират ли ръководещите, че всички наказания против Русия стават посмешище, в случай че Българска народна банка в директна връзка с ЕЦБ, не следи за тяхното осъществяване?

Разбират ли ръководещите, че фарсът на " победа или нищо ", без значение от " косвените жертви ", при избора лишава доверие от Българска народна банка и бъдещия шеф, в сравнение с да го усилват? Разбират ли ръководещите, че никой не приема на съществено някогашни шефове на търговски банки в креслото на гуверньор, поради спор на ползи? Разбират ли, че множеството гуверньори в еврозоната са били към този момент по няколко пъти финансови министри, а не идват от креслото на преподаватели и второразрядни чиновници в банки на втори страни?

Разбират ли ръководещите, че закани, колкото и да са действителни те, към единия от претендентите, трансформира Българска народна банка в участник от сапунен колумбийски сериал, само че не и приближен сътрудник на ЕЦБ и еврозоната.

Разбират ли ръководещите, че еврозоната се изплъзва от пръстите ни, поради нездравите упоритости на двама претенденти и техните политически сили?

Интригите, подливането на вода и откровените кавги не оказват помощ на никого. Отзовете и двамата претенденти и в случай че би трябвало - оставете още Димитър Радев в мандата му. Никой към този момент не желае да гледа този фарс.

Да, претендентите са квалифицирани официално. Не, не съумяват да убедят никого в правото си да заемат поста на шеф на главен артериален съд на страната. България още веднъж наподобява като идиотът на Европа, а що се отнася до Българска народна банка, това е неприемливо.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР