Няма нищо смущаващо. Това каза бившият министър на икономиката и

...
Няма нищо смущаващо. Това каза бившият министър на икономиката и
Коментари Харесай

Борисов за кредитите от ББР: Няма нищо смущаващо

 Няма нищо смущаващо. Това сподели някогашният министър на стопанската система и някогашен член на Надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР)  в предаването " Лице в лице " по БТВ във връзка изказванията на служебния министър на икономиката , че от 1,4 милиарда лв. капитал на страната близо 1 милиарда лв. са налети в осем компании.

От към година не съм в Надзорния съвет на банката. Не съм наясно кои са компаниите, оповестената информация може би е банкова загадка, съобщи той.

Една банка каквато е ББР, с цялостен банков лиценз, дава заеми на микро, дребни и огромни компании. Това не са дотации, това не са кеш грантове, това са заеми с доста съществени обезпечения и с доста положителни лихви за ББР на фона на останалите в бранша. Това не са раздадени средства, а заеми. Може би някой е подвел министър Димитров за структурата на ББР. Тя е с активи от 4 милиарда лева, а не 1,4 милиарда лв.. 99% от клиентите са микро, дребни и междинни предприятия. Само 23% от отпуснатите заеми са към огромния бизнес, останалите са към микро, дребни и междинни предприятия, подчерта Борисов.

Само преди месец организацията за кредитен рейтинг " Фич " увеличи кредитния рейтинг на банката. Тя беше тествана по линия на стрес тестванията за влизането на България в механизма ERM II. Банката се ревизира от Банковия контрол на Българска народна банка, означи някогашният министър на стопанската система.

 уточни, че той е назначил Десислава Трифонова за шеф на Българската агенция за вложения. Критерият беше нейната работа в Министерски съвет, както и предходната ѝ работа в администрацията. Тя работеше в кабинета на вицепремиера. За предходната година година в Агенцията за инвестиции са сертифицирани планове за близо 1 милиарда лв., съобщи Борисов, като уточни, че постигнатите от Трифонова резултати са рекордни от гледна точна на сертифицирани планове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР