Няма нищо необичайно в това, че в началото на януари

...
Няма нищо необичайно в това, че в началото на януари
Коментари Харесай

Вирусолог: Нормално е през януари да сме в компанията на палитра от вируси. Ето кои са основните заподозрени

Няма нищо извънредно в това, че при започване на януари се оказваме в компанията на богата палитра от вируси. За огромна част от тях тъкмо в този момент е сезонът. Освен това се намираме и след края на едни прелестни празници, само че пък и в разгара на други, които предстоят. Януари е доста богат на такива събития. Хората се събират и е напълно обикновено след такива събирания да се популяризират и вируси. Това сподели за предаването " Нюзрум " по Радио " Фокус " вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова.

" Основните обвинени сега са грипният вирус, респираторно-синцитиалният вирус, към който от 2020 година се причисли и SARS-CoV-2. Това са главните играчи, само че те не са единствените. Оказва се, че има аденовируси, риновируси, парагрипни вируси и човешки метапневмовирус – много са “, изясни тя.

По думите й всички тези вируси са мъчно различими в домашна конюнктура. " Всички те провокират инфекции на дихателните пътища, някои от тях, за жалост, могат да обиден и долните отдели на дихателните пътища. Грипният вирус ни сграбчва доста бързо, след инфектирането клиничната картина се развива стремително, от време на време даже за часове. При Коронавирус пък, в случай че по-възрастен човек качи по-висока температура /над 38-39 градуса/ също можем да мислим в тази посока. Във всички случаи е добре да създадем тест най-малкото, с цел да знаем с какво сме се сблъскали и с цел да улесним лекаря “, изясни проф. Радостина Александрова.

" Респираторно-синцитиалният вирус визира изключително съществено дребните деца, както и по-възрастните хора. Обикновено протича като остра респираторна зараза, само че изключително уязвими са доста дребни деца, изключително под 6 месеца или такива със съпътстващи болести. Добрата вест е, че през 2023 година бяха утвърдени две ваксини – за хора над 60 години и за бременни дами. По отношение на грипния вирус, все още той визира много съществено децата. Затова също има ваксина “, добави вирусологът.

" Там, където има ваксина, дано се възползваме от нея, това е най-хубавото, което можем да създадем “, предложи тя и добави: " Необходима е доста добра хигиена на ръцете и хигиена на кашлицата. Ако не се усещаме добре, дано се изолираме от останалите. Маска да се употребява както от уязвимите групи, по този начин и в случай че самите ние не се усещаме добре. Важно е да проветряваме и овлажняваме добре пространствата, в които прекарваме времето си “.

" Няма вълшебна пръчица и вълшебен препарати, които да ни предпазят от инфекциозните сътрудници “, обърна внимание проф. Радостина Александрова.

" Не е изключено човек да се болести по едно и също време и с грип, и с ковид. От една страна това би могло да бъде потребно за двата вируса, които биха могли да си оказват помощ. От друга страна, обаче, те пък са и съперници и биха могли да си пречат. Тоест, не е наложително една взаимна зараза да докара до по-тежко протичане “, означи експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР